Munti de aur la Federal Reserve Bank din New York

0

Pe strada Liberty din Manhattan, la doar cativa zeci de metri de Wall Street si in mijlocul Districtului Financiar din metropola americana se afla Federal Reserve Bank din New York.

Cladirea inalta de patrusprezece etaje, construita in stilul vechilor palate ale Renasterii italiene, este cunoscuta nu doar pentru contrastul ciudat pe care il face cu zgarie-norii de metal si de sticla care o inconjoara din toate partile.

In subsolul cladirii, la cativa zeci de metri sub nivelul marii, protejat de un sistem de securitate impresionant, se afla Gold Vault – seiful care adaposteste cea mai mare cantitate de aur din lume.

Istoria Tezaurului adapostit la Federal Reserve Bank din New York este aproape la fel de veche ca si cladirea de la numarul 33 de pe strada Liberty. La doar trei ani dupa ce Federal Reserve Bank incepuse sa activeze in metropola, comitetul director a hotarat, in 1917, construirea unui sediu care sa inglobeze toate cele sase cladirii ale bancii.

In 1921, dupa cumpararea unei parcele de pamant si angajarea firmei de arhitecti “York and Sawyer“, a inceput ridicarea noului sediu al FRB.

Muncitorii au excavat aproape 35 de metri in pamantul insulei Manhattan, intr-o operatiune dificila din cauza greutatii cladirilor din jur si din teama ca trepidatiile continue le-ar putea afecta structura de rezistenta. Apoi, sistemul format din trei randuri de pereti ai tezaurului a fost coborat pe fundul craterului urias, la 25 de metri sub nivelul strazii si la 15 metri sub nivelul marii.

Restul cladirii a fost construit in jurul tezaurului, iar primii functionari au inceput sa ocupe birourile bancii in vara anului 1924. Proiectul a fost desavarsit in 1935, a costat in total 21 de milioane de dolari si reprezinta chiar si astazi, asa cum au dorit arhitectii, o expresie a fortei si stabilitatii financiare pe care Federal Reserve Bank trebuie sa o arate publicului american.

Cel mai mare depozit de aur din lume

Chiar inainte de deschiderea oficiala a bancii, la mijlocul anilor ’20, guverne straine, banci nationale si organizatii internationale au depozitat imense cantitati de lingouri de aur in seiful Federal Reserve Bank din New York. Potrivit datelor furnizate de oficialii FRB, aur in valoare de 26 de milioane (la valoarea din epoca) se afla depozitat in seiful bancii in toamna anului 1924.

In doar sapte ani, cantitatea de aur depozitat valora peste 458 de milioane de dolari, dupa care Marea Depresie a fortat multi depunatori sa-si retraga lingourile din cladire.

Amenintarea razboiului mondial a facut ca, intre 1936 si 1939, rezervele de aur depozitate de entitati straine, in special din Europa, sa ajunga la fabuloasa suma de patru miliarde de dolari, trendul continuand in anii de dupa sfarsitul conflagratiei.

Astazi, seiful Federal Reserve Bank din New York adaposteste cel mai mare depozit de aur din lume, depasind cu aproape 400 de tone metalul pretios aflat in invincibilul Fort Knox (Kentucky).

Cele peste 5000 de tone de aur aflate in Manhattan au fost depozitate de peste 40 de guverne straine, banci centrale si organizatii internationale, doar o mica proportie din lingouri apartinand guvernului american.


Securitate maxima

Asa cum declara oficialii FRB, banca nu este proprietara pretiosului metal, ci serveste doar ca “protector al aurului“ ce apartine unor guverne si banci straine care au “deplina incredere in noi, in sistemul de securitate, in serviciile pe care banca le ofera si, nu in ultimul rand, in locatia aflata intr-una din capitalele financiare ale lumii“.

Aurul aflat in compartimentul principal al bancii si in alte 122 de incaperi mai mici totaliza, la mijlocul anului trecut, peste 5000 de tone, cu o valoare de piata de 90 de miliarde de dolari. Potrivit datelor furnizate de FRB, aceasta cantitate reprezinta 25-30 la suta din rezervele mondiale oficiale de aur.

Metalul este depozitat sub forma de lingouri in greutate de 11 kilograme fiecare si cu o valoare de piata de 160.000 de dolari. Sutele de mii de lingouri se afla depozitate pe paleti de lemn si sunt transportate de catre angajati ai bancii sub atenta supraveghere a agentilor inarmati si a unui sistem complex de camere de supraveghere si senzori de miscare.

De fiecare data cand aurul este mutat sau cineva intra in seif, trei functionari (reprezentand Departamentul de Audit, cel al Seifului si al Pazei) sunt obligati sa se afle permanent in apropiere.

Fiecare lingou de aur care ajunge in seif este inspectat si cantarit, pentru a se determina cantitatea si puritatea. Functionarii de la FRB folosesc inca, cu precizie maxima, o scala de masurat ce dateaza din anii ’20, iar cei care transporta barele de metal isi acopera pantofii cu un galos de magneziu conceput special pentru a proteja piciorul.

O capodopera in materie de securitate

FRB nu solicita bani guvernelor straine pentru depozitele de aur depuse in banca, insa percepe o taxa de fiecare data cand lingourile sunt aduse in seif, sunt mutate in interior sau cand parasesc banca. Compartimentele unde aurul este depozitat sunt identificate prin numere si nu prin numele tarii careia ii apartine, pentru a proteja identitatea respectivului proprietar. Doar cativa dintre oficialii FRB cunosc identitatea exacta a proprietarilor.

Pentru a proteja lingourile de aur, Federal Reserve Bank a pus in practica un sistem de securitate extraordinar. In primul rand, fiecare functionar al bancii este supus unui control drastic inainte de angajare, iar agentii federali care asigura paza trebuie sa-si dovedeasca anual indemanarea la tragerile din poligon.

De fiecare data cand usa seifului este deschisa, un semnal este transmis sistemului central de supraveghere, format din camere video, senzori de caldura si miscare etc. In caz de nevoie, toate iesirile din banca sunt inchise in mai putin de sapte secunde.

La randul sau, seiful este considerat o capodopera a ingineriei. Depozitul principal este parte a trei seifuri puse unul peste altul inconjurati de ziduri de ciment placate cu otel. Nu exista decat o singura intrare in seif, printr-un culoar lung de trei metri in interiorul unui cilindru de otel in greutate de 90 de tone.

Cilindrul se roteste vertical intr-o rama de otel si ciment de 140 de tone si este fixat cu ajutorul unor piroane. O serie de combinatii si lacate deschid si inchid seiful, iar ele se afla sub “control multiplu“ : nici unul dintre angajatii bancii nu cunoaste toate combinatiile necesare pentru a ajunge in interiorul depozitului de aur.

Ca masura de protectie, nici unul dintre cei 25.000 de vizitatori anuali ai Federal Reserve Bank nu are voie sa aiba asupra lui hartie, pixuri sau creioane, aparatele de fotografiat si filmat fiind interzise cu desavarsire.

Chiar si realizatorii peliculei “Die Hard 3“, in care politistul interpretat de Bruce Willis incearca sa dea de urma celor care au jefuit depozitul FRB, au fost nevoiti sa reproduca din memorie seiful (deoarece n-au primit permisiunea sa faca desene ale interioarelor bancii) si sa construiasca o replica in studiourile de filmare.

HotNews.ro, A.N., 03 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *