iPhone – o amenintare pentru telecom ?

0

Niciun telefon mobil nu a fost mai asteptat decat iPhone. Publicitatea din jurul sau este asigurata atat de fondurile Apple, cat si de ziarele, revistele sau televiziunile ce vor sa “prinda momentul”. Blogurile sunt neincapatoare pentru multimea de entuziasti care asteapta cu nerabdare lansarea.

Totusi, iPhone nu aduce nimic nou. Toate tehnologiile sale si toate facilitatile le regasim deja la alte telefoane. Sunt cel putin zece modele care au mai multe functii si ofera mai multe facilitati decat iPhone. De unde aceasta efervescenta?

Raspunsul nu poate fi decat unul singur – „e cool” – dupa cum spun americanii.

Ce poate schimba iPhone in piata telecom?
Daca luam in considerare faptul ca lumina IT vine din Statele Unite, atunci ar fi bine sa aruncam o privire mai atenta asupra fenomenului iPhone.

Prin definitie, marile companii de telecomunicatii sunt impotriva dezvoltarii tehnologice care le-ar putea diminua veniturile. Noile servicii sau aplicatii lansate pe piata sunt, in general, mult mai scumpe decat ar trebui sa fie. In plus, orice varianta alternativa se doreste a fi controlata de acesti mari operatori. Aceasta tendinta este mult mai evidenta in Statele Unite decat in Europa.

Practic, acolo fenomenul „digital divide” – care se refera la diferentele dintre cei care au acces la tehnologie, Internet si respectiv cei care nu au – este intretinut artificial de marile companii de telefonie, datorita politicilor de pret.

Companiile controleaza totul in domeniu, pana si functiile telefoanelor mobile, multe dintre acestea fiind anulate chiar daca producatorul le ofera in pretul telefonului. In general, competitia intre companiile de telefonie este ca si inexistenta, toti practica cam aceleasi tarife, pentru aceleasi servicii. Singurul lucru care a scapat partial controlului lor este Internetul.

In SUA, in momentul de fata, exita zeci de mii de Hot-Spot-uri dintre care cateva mii sunt gratuite. Practic, in hoteluri, cafenele sau aeroporturi ele pot fi gasite la orice pas. Conectivitatea Wi-Fi iti permite sa te conectezi la Internet fara nici un fel de probleme.

Aceasta a fost considerata principalul inamic si multe companii producatoare de telefoane mobile au trebuit sa ofere operatorilor posibilitatea de a anula aceasta functionalitate. Unele companii cer chiar 20 USD pe luna pentru a porni aceasta capabilitate a telefonului.
iPhone intra pe piata americana prin reteaua AT&T. Dupa primele informatii, AT&T nu va interveni in nici un fel asupra iPhone. Practic, cu iPhone oricine va putea accesa Internetul prin Wi-Fi fara nici o opreliste. Se pare ca Apple nu i-a oferit operatorului nici o informatie despre codul-sursa al noului telefon si nici nu ii va permite sa il modifice in vreun fel oarecare.

Aceasta este o stire extrem de buna deoarece se creeaza un precedent important. In curand, Nokia, Erikson, Samsung si altii nu vor mai permite nici ei, dupa modelul Apple, anularea functionalitatii Wi-Fi.

Astfel, utilizatorii de telefoane mobile vor putea accesa ca si pana acum reteaua operatorilor pentru a avea acces la serviciile de voce, dar vor putea intra pe Internet direct, prin Wi-Fi la cel mai apropiat Hot-Spot. Ei vor ocoli reteaua de telefonie si vor beneficia de viteze mult mai mari de conectare fara a plati vreun ban operatorilor.
Este deja previzibil ca in viitor, cineva, poate chiar Apple, va lansa un terminal mobil care se va putea conecta atat la reteaua de telefonie mobila, cat si la Skype prin intermediul Internetului. In aceste conditii, daca esti intr-un aeroport sau orice alt loc unde ai acess la un Hot-Spot gratuit poti telefona oriunde in lume fara sa te coste vreun ban.

HotNews.ro, Razvan Serbu, 29 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *