Cele mai bune filme interzise sub 18 ani

0

„Alien“, „Tacerea mieilor“ si „Nasul“ se numara printre capodoperele nepermise minorilor. Revista „Empire“ a realizat un clasament al celor mai bune filme cu bulina rosie. Iata-le.

10. In cea de-a doua parte din „Evil Dead“ (1987), regizorul Sam Raimi stie foarte bine ca, atunci cind impingi horrorul pina la ultimele sale limite, poti obtine efecte comice neasteptate.

9. Putine comedii au avut sansa sa fie interzise persoanelor sub 18 ani. Din cauza referintelor la vagin, droguri, pedofilie sau la nihilism, spumoasa comedie a fratilor Coen, „Marele Lebowski“ (1998), a fost pusa in rind cu pornografia desantata.

8. Un alt film cult pus la colt de ochii vigilenti ai cenzurii este „Fight Club“ (1999), maestru al violentei nude. Lasind la o parte scenele cu pumni si carne in singe, e destul de greu de inteles de ce filmul lui David Fincher a fost etichetat ca „anarhist“ sau „nazist“.

7. Clasicul western „spaghetti“ al lui Sergio Leone, „Cel bun, cel rau, cel urit“ (1966), aduce pe ecran trei pistolari care pleaca in cautarea unei comori ascunse, fara sa-si bata prea mult capul cu ce e bine si ce e rau. Muzica lui Morricone si carisma lui Clint Eastwoond te fac sa regreti ca nu se mai fac westernuri.

6. „Tacerea mieilor“ (1991) demonstreaza ca poti sa sochezi si sa tii spectatorul cu sufletul la gura doar prin citeva secvente dure care te vor bintui saptamini bune. Fireste, filmul n-ar fi primit Oscarul fara zimbetul malefic al lui Anthony Hopkins.

5. „Masacrul din Texas“ (1974), filmul de debut al lui Tobe Hooper, urmareste destinul nefericit al unei gasti de adolescenti care ajunge in miinile unei familii sudiste de canibali.

de Victor Popescu
integral in Cotidianul

Cotidianul, 15 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *