Reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda a fost pus in functiune

0

Al doilea reactor al Centralei Nucleare de la Cernavoda a fost pus in functiune duminica la ora 23:25, prin initierea reactiei de fisiune in lant (criticitatea), se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.

In continuare, pe parcursul a catorva saptamani, se vor derula o serie de teste la putere joasa a principalelor componente ale reactorului si sistemelor, inainte de a se trece la cresterea puterii reactorului, conectarea Unitatii 2 la sistemul energetic si efectuarea de probe pe diferite paliere de putere.

Reactorul va intra in exploatare comerciala in luna septembrie 2007 si va avea o putere instalata de 700 MW. Odata cu functionarea la capacitate maxima a Unitatii 2, Nuclearelectrica va asigura circa 17-18% din productia de energie electrica a Romaniei.

Unitatea 2 se realizeaza pe baza unui contract de conducere de lucrari incheiat in 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si Ansaldo din Italia. Reactorul CANDU 6 care echipeaza Unitatea 2 este al doilea reactor de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda.

Primul reactor functioneaza din 1996, si furnizeaza circa 10% din productia de energie electrica la nivel national.

HotNews.ro, Dragos Comache, 07 mai 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *