O duzina de romani construieste cit un irlandez

0

Pentru cit produce un constructor ungar este nevoie de doi romani, iar munca unui irlandez se poate masura in randamentul a zece muncitori de-ai nostri. Muncitorii romani calificati in constructii au plecat de mult din tara, iar in strainatate, fiind mai ieftin de folosit decit un excavator, ei sint deseori pusi sa faca munca acestuia.

Romania a ramas cu muncitori putini si slab calificati, care produc putin si lucreaza in firme cu utilaje vechi.

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a calculat ca Romania are cea mai mica productivitate anuala din tarile UE. Cu un nivel al productivitatii de 18.700 de euro pe an, constructorii romani sint la 45% din randamentul colegilor ungari, la 28% fata de Portugalia, 20% comparativ cu Spania, 12% din productivitatea germanilor si 10% din cea a irlandezilor.

Productivitatea cea mai mare in domeniu este de gasit in tarile scandinave, adica in Norvegia, Finlanda si Danemarca, unde un angajat aduce firmei in medie peste 150.000 de euro pe an.

Urmeaza Irlanda, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Germania si Austria, cu 100 si 150.000 de euro pe an. Cit priveste contributia sectorului la formarea PIB, aceasta este asemanatoare cu cea din Europa, adica in jurul a zece procente.

Patronatul constructorilor are si citeva explicatii pentru aceasta situatie, care arata existenta unui cerc vicios. Muncitorii sint prost platiti pentru ca productivitatea firmelor la care sint angajati este mica, iar aceasta este asa, printre alte cauze, pentru ca muncitorii calificati sint greu de gasit.

Laurentiu Plosceanu, proaspat numit presedinte al ARACO, indentifica si alte motive. “Echipamentele si tehnologiile firmelor sint vechi din cauza decapitalizarii societatilor de constructii, organizarile de santier sint ingreunate de neseriozitatea multor furnizori, iar personalul firmelor are propriile limite“, spune acesta.

Muncitorii romani inlocuiesc buldozerul

Salariile mici din domeniul constructiilor fata de cele acordate in alte tari au determinat migratia masiva a muncitorilor romani. Organizatia estimeaza ca in Romania mai sint 320.000 de muncitori in domeniu (350.000 de salariati), fata de 800.000 angrenati in domeniu pina in 1989.

Diferenta este in afara, spun simplu reprezentantii ARACO. Reuniti joi la Sinaia, la conferinta lor anuala, constructorii au deplins disparitia a ceea ce ei au numit “clasa de mijloc“ in sector, adica personalul angajat ca maistru sau subinginer pe un santier.

In fata unei forte de munca ieftine, firmele straine prefera mai degraba sa apeleze la transpiratia muncitorilor romani decit la utilaje scumpe. “Am vazut o firma in Portugalia care nu mai facea santuri cu excavatorul, ci cu muncitori romani“, se plinge un constructor.

Cit priveste viitorul fortei de munca din Romania, o redresare a situatiei nu este posibila mai devreme de doi-trei ani, dar si atunci aceasta va fi relativa.

Deoarece, deocamdata, romanii din constructii au salarii la jumatate fata de unguri si de aproape trei ori mai mici decit cehii, ARACO crede ca si in urmatorii trei ani muncitorii vor alege sa plece la munca in strainatate.

O anumita ameliorare este asteptata de abia cu incepere din 2009. “Intentionam o crestere a salariului minim pe ramura de la 500 RON in prezent la 700 RON anul viitor si la 900 RON in 2009“, spune patronatul, adaugind ca e constient de necesitatea retinerii in tara a muncitorilor.
integral in Cotidianul

Cotidianul, Doru Cireasa, 24 mar 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *