Arhiepiscopul Varsoviei demisioneaza, cu o ora inainte de a fi instalat

0

Arhiepiscopul Stanislaw Wielgus a renuntat la numirea ca arhiepiscop al Poloniei, la o zi dupa ce a recunoscut ca a fost colaborator al serviciilor secrete in perioada comunista.

Nuntiatura din Varsovia a anuntat, duminica, printr-un comunicat, ca Papa Benedict a acceptat demisia lui Wielgus si i-a cerut Cardinalului Josef Glemp, care trebuia sa se retraga de la carma Bisericii poloneze, sa o conduca in continuare, “pana se va decide soarta arhidiocezei”.

“Ma retrag!”, a spus cu lacrimi in ochi arhiepiscopul Stanislaw Wielgus, la slujba de duminica din catedrala de la Varsovia, in timpul careia ar fi trebuit sa-si preia noua functie, scriu agentiile internationale de presa.

Mai multi admiratori ai sai au inceput sa strige in biserica “Nu, Ramai cu noi!”, dar preotii au reusit sa restabilleasca calmul.

Stanislaw Wielgus fusese numit luna trecuta de Papa Benedict, arhiepiscop al Varsoviei, una dintre cele mai importante pozitii in Biserica Catolica din Polonia. Vineri, 5 ianuarie 2007, avusese loc o ceremonie, cu usile inchise, de instalare a sa. Dar, sambata, o comisie speciala a Bisericii poloneze a anuntat ca Wielgus a colaborat cu serviciile secrete poloneze.

Decizia sa de a demisiona vine dupa discutii aprinse, sambata noaptea, intre oficialii bisericilor de la Vatican si Varsovia, scrie BBC.

Cum a aparut scandalul

Primele acuzatii ca Wielgus ar fi colaborat cu securitatea au aparut cu putin inainte de Craciun dar atunci Sfantul Scaun anuntase ca il sustine ca arhiepiscop al Varsoviei.

Ulterior, o comisie speciala a bisericii a ajuns la concluzia ca prelatul a colaborat cu serviciile secrete poloneze.

Desi inainte negase, prelatul si-a recunoscut vineri, 5 ianuarie, “greseala” si s-a pus la dispozitia Papei Benedict al XVI-lea.

Potrivit documentelor studiate de anchetatori, cel care ar fi urmat sa devina noul mitropolit al Varsoviei, fusese recrutat de agentii politiei secrete in anul 1967 pe cand studia filizofia la Universitatea catolica din Lublin.

Wielgus ar fi urmat o “formare speciala pentru a deveni agent”. Numele sale de cod erau “Grey”, “Adam” si “Adam Wysocki”.

Scandalul in care este implicat arhiepiscopul a aruncat puternica biserica catolica din Polonia intr-o criza fara precedent, afirma analistii. Ei considera ca regretele lui Stanislaw Wielgus sunt tardive.

HotNews.ro, C.N.A., 07 ian 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *