LIKE la pagina pentru a continua!emag tinar depurtat mycloset emag flanco fashionup
Arhivă Stiri

Monday, September 21, 2020

Ipoteza socanta: Napoleon a murit de cancer la stomac

Numeroase ipoteze au incercat sa explice moartea lui Napoleon, pe 5 mai 1821, pe insula Sfanta Elena. Cea mai proaspata astfel de teorie sustine ca pe fostul imparat al Frantei l-a ucis cancerul de stomac, si nu arsenicul – asa cum se credea pana acum.

Ipoteza este lansata de prestigiosul cotidian francez Le Monde, care preia o cercetare a unei echipe de patologi, publicata in numarul din ianuarie al revistei Nature Clinical Practice.

Teoria sustine ca Napoleon a murit de cancer la stomac, provocat probabil de o infectie bacteriana, avand in vedere faptul ca alimentatia militara constituia un factor de risc : mancare sarata, carne afumata si foarte putine fructe si legume.
Cercetatorii americani sustin ca teoriile privind concentratia puternica de arsenic gasita in 1961 in parul lui Napoleon a fost inspirata din “teorii ale conspiratiei, imaginare, care sustin ipoteza otravirii cu arsenic”.

Obiceiul de a folosi arsenic pentru a curata vasele de vin ar putea explica prezenta acestei substante in parul lui Napoleon, avand in vedere faptul ca acesta era un mare amator al vinurilor.
Hemoragie gastrica

Sustinatorul tezei conform careia imparatul a murit de cancer la stomac, Robert Genta, de la Universitatea din Texas, Statele Unite, si echipa sa au cercetat raportul de autopsie dirijat de catre medicul personal al lui Napoleon, Francesco Antommarchi.

Acolo este notata prezenta unor “leziuni ulceroase” cu “margini neregulate” mai mari de 10 centimetri. Aceste date au fost comparate cu altele de la 135 de pacienti bolnavi de cancer gastric.

Analiza documentelor istorice “arata ca principalul factor de risc pentru Napoleon ar fi fost infectia cu bacteria Helicobacter pylori, dar si o predispozitie genetica la cancer de stomac”, sustine echipa lui Robert Genta.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 19 ian 2007Comment Form

  • coconu florin: Buna ziua. Sunt din Braila si am 37 de ani. De 22 de ani sunt dependent de caru
  • sorin: Buna seara,stiind ca suntei un om cu mare credinta in dumnezeu,si un familist co
  • Bogdan: Multumesc mult, chiar ma ajuta mult site-ul :)
  • Corina: Buna ziua. Am o biblie foarte veche pe care am obtinut-o cu greu in urma unui vi
  • mircea tocaciu: ASI DORI SA VORBESC CU DOMNIA SA SI SA-I MULTUMESC CE AFACUT PENTRU STEAUA SINT