Ploile vor putea fi prognozate cu pana la 48 de ore inainte de producere

0

La sediul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a fost inaugurat, marti, Centrul National de Prognoza Hidrologica modernizat, parte a proiectului DESWAT. Investitia se ridica la suma de 49 de milioane de dolari si se estimeaza ca noul sistem va ajuta la emiterea prognozelor cu pana la 48 de ore inainte de producerea evenimentelor.

Prezenta la evenimentul de inaugurare a primei etape a proiectului, Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, a subliniat ca „noutatea pe care DESWAT o aduce este cresterea duratei de anticipare a producerii fenomenelor periculoase.

Acestea vor fi putea fi estimate cu pana la 48 de ore inainte, in acest fel putand fi alertate din timp structurile din sistemul de management al situatiilor de urgenta, pentru a lua toate masurile necesare diminuarii pagubelor, umane si materiale”.

625 de statii hidrologice automate, in toata tara

Odata cu finalizarea proiectului, a carui valoare se ridica la 49 de milioane de dolari, la nivel national vor fi instalate 625 de statii hidrologice automate care vor transmite in timp real datele de la senzorii de nivel, debitul de apa, temperatura apei si aerului, cantitatile de precipitatii, 67 de statii de monitorizare a calitatii apei si 250 de pluviometre automate.

Proiectul, initiat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si care va fi finalizat la sfarsitul anului 2008, face parte din programul de modernizare a activitatii de prognoze hidrologice la nivel national si regional si are in vedere imbunatatirea, atat a capacitatilor de monitorizare hidrologica si prognoza a viiturilor, cat si a infrastructurii de care dispune Administratia Nationala „Apele Romane”.

HotNews.ro, L.A., 05 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *