Nici in lumea de apoi nu poti ajunge fara o mie de euro

0

O mie de euro. Atat va costa, dupa 1 ianuarie 2007, o inmormantare modesta in Romania. Dincolo de costuri, celebrele “norme europene” impun pasi stricti in ceea ce priveste modul in care se vor face ingropaciunile. Mortii nu vor mai putea fi tinuti, dupa datina, trei zile in casa, pentru priveghi, ci vor trebui depusi in capelele cimitirelor.

In plus, aceleasi norme prevad ca lemnul sicriului sa aiba o grosime de cel putin trei centimetri, iar giulgiul cu care vor fi inveliti mortii sa fie biodegradabil. Acum, un sicriu modest, dar care nu respecta cerintele UE, costa in jur de doua milioane de lei vechi.

Acelasi coparseu, dar dupa 1 ianuarie 2007 si cu cativa centimetri in plus la gro-simea scandurii, pentru a nu patrunde apa, va costa in jur de cinci milioane de lei vechi. Daca se adauga costurile legate de preot, cruce, gropari, clopotari, plus masa pentru pomana, se trece binisor de suma de 30 de milioane de lei vechi.

Aglomeratie la capele

Intrarea in Uniunea Europeana ii va lua pe nepregatite pe majoritatea administratorilor de cimitire din Timisoara. Majoritatea dintre ele, in functie de religia celor care sunt inmormantati, au cate o singura capela. Daca dupa 1 ianuarie mortii nu vor mai avea parte de priveghi la domiciliu, este clar ca la capele se va sta la coada.
Administratorii de cimitire sustin ca situatia se va remedia incepand din primavara anului viitor, cand vremea va permite inceperea unor lucrari de constructie la capele noi. Acestia nu exlud, insa, posibilitatea ca oamenii sa renunte la traditia priveghiului, din moment ce capelele se vor inchiria cu ora, si chiar la pomana mortului.

De asemenea, cimitirele vor trebui sa aiba si dricuri autorizate conform acelorasi standarde europene, care sa le inlocuiasca pe cele vechi, care scartaie si par sa se dezmembreze la tot pasul. Situatia pare ceva mai buna in cele cinci cimitire care se afla sub tutela Primariei Timisoara.

Activitatea legata strict de inmormantarea persoanelor decedate a fost concesionata catre diferite firme private, asupra carora va fi impus un control strict dupa intrarea in UE.

Romania Libera, Anton Borbely, 18 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *