18 decembrie, ziua in care Romania condamna oficial comunismul

0

Presedintele Traian Basescu va condamna dictatura comunista, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, in prezenta unor oaspeti de peste hotare, figuri marcante ale luptei anti-comuniste in Europa de Est, precum Jelio Jelev, primul sef de stat al Bulgariei postcomuniste, si Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Schimbari de ultim moment: Havel nu mai vine. Doar presedintele Basescu se va adresa Parlamentului

Vaclav Havel, ultimul presedinte al Cehoslovaciei, a anuntat in ultimul moment ca nu va putea da curs invitatiei, din cauza unei boli. La eveniment va participa, in calitate de invitat, si Regele Mihai I.

Presedintia a dorit initial ca la marcarea momentului in care statul roman condamna oficial comunismul sa tina un discurs – pe langa cel al sefului statului roman – si Regele Mihai, Walensa si Havel.

Conducerea celor doua Camere – Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu -a conditionat protocolul, de prezentarea unor puncte de vedere ale liderilor de grupuri parlamentare, intre care se afla si Corneliu Vadim Tudor.

Palatul Cotroceni a dorit ca solemnitatea momentului sa nu fie golita de semnificatie prin discusuri care ar putea derapa in demagogie. In aceste conditii, protocolul s-a schimbat – va fi doar discursul presedintelui Basescu. Regele, Walensa si Jelev vor vorbi la receptia de la ora 18,30 de la Palatul Cotroceni.

La 17 ani de la revolutia anti-comunista din decembrie ’89, presedintele Basescu va da citire unei declaratii prin care cere condamnarea comunismului, prezentand concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, coordonata de istoricul si politogolul Vladimir Tismaneanu. Aceasta comisie a fost infiintata in aprilie 2006, la initiativa presedintelui.

Este pentru prima data in istorie cand un sef de stat al unei tari din fostul bloc sovietic condamna regimul comunist ca “un regim ilegitim si criminal”.

Printre numele mentionate in raport se numara si cele ale lui Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisellei Vass (bunica lui Bogdan Olteanu), Dinu Sararu, si chiar si al tatalui lui Vladimir Tismaneanu.

Componenta Comisiei

Pe langa Vladimir Tismaneanu, din Comisia prezidentiala mai fac parte urmatoarele personalitati: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub. Un alt membru al Comisiei, Sorin Antohi, si-a dat demisia dupa implicarea in scandalul privind titlul sau de doctor, iar Virgil Ierunca a murit la 28 septembrie a.c.
Reactia partidelor

Senatorul PSD Ion Iliescu a dat de inteles ca nu va fi prezent in sala, intrucat nu este de acord cu acest raport, pe care il considera “politizat”.

“Este clar o facatura politica, unilaterala, partizana si primitiva prin modul fara nuante in care la gramada se judeca epoca si oamenii. Nu are nimic de analiza obiectiva, stiintifica si istorica si cu alte instrumente. De fapt, eu vad in acest raport un mare pericol pentru viata noastra politica. Este un pretext de contraofensiva a dreptei agresive, cu reverberante contemporane.

El nu se concentreaza, precum vedem, pe analiza epocii, ci vine cu actualizarea lucrurilor si mai ales scoaterea in fata a unor persoane. Este un instrument pentru demonizarea stangii, pentru identificarea stangii politice cu totalitarismul comunist”, a declarat Ion Iliescu, duminica, la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3.

Potrivit declaratiilor lui Vadim Tudor, la intrunirea din Parlament, deputatii si senatorii PRM vor boicota citirea declaratiei, amenintand ca ii vor adresa presedintelui Basescu apelative jignitoare.

PSD isi va spune punctul de vedere si va respinge un raport facut de o singura parte, cea a presedintelui Basescu, a declarat vicepresedintele partidului, Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, duminica.

Partidul Conservator va parasi sala in cazul in care se vor auzi huiduieli in Parlament, a anuntat duminica, vicepresedintele PC, Daniela Popa.

Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat ca va infiinta o comisie care se va ocupa de studierea “loviturii de stat din decembrie 1989”, calificand raportul Tismaneanu drept un spectacol mediatic.

Senatorul liberal Puiu Hasotti a apreciat raportul Tismaneanu ca fiind “o chestiune formala”, dar totusi utila pentru ca propune modificarea Legii arhivelor in sensul deschiderii lor in totalitate. Liberalul a sustinut ca PNL a condamnat comunismul si Securitatea imediat dupa Revolutia din 1989.

Tismaneanu isi condamna tatal

Politologul a explicat prezenta numelui tatalui sau in raport intr-un interviu pentru “Cotidianul”, argumentand ca acesta nu a fost un cadru de conducere, dar a facut parte din aparatul ideologic comunist in calitate de director de editura.

HotNews.ro, E.C. D.G., 17 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *