Presa despre afacerile cu energie

0

“Baietii destepti” din Energie se curenteaza la pret
de Mihai Nicut (Cotidianul)

Producatorii de energie tin cont de ordinul lui Seres si scot curentul pe bursa. Preturile sint mult mai mari decit cele la care furnizorii privati cumparau prin contractele incheiate pe sub masa.

Complexul energetic Turceni, care include cea mai mare termocentrala din Romania, a scos la vinzare, pe bursa de energie, peste 900 GWh (aproximativ 1,6% din consumul anual de energie electrica), licitatiile urmind sa aiba loc zilele urmatoare.

Pretul este insa de natura sa sperie orice furnizor privat de energie care ar fi tentat sa cumpere: in jur de 160 RON/MWh (pret minim) pentru puteri de 50, 20 si 10 MW in banda, mult mai mare decit cel la care complexul incheiase anterior contractele bilaterale cu furnizorii privati (asa-numitii „baieti destepti“).

In urma scandalului din primavara, deputatul PSD Victor Ponta a dat o lista cu furnizori privati care cumparau energie de la cele doua complexuri din Oltenia (Rovinari si Turceni) si cu preturile aferente. Astfel, potrivit acelei liste, Energy Holding platea 37 de dolari (circa 100 RON), Ennet 120,5 RON, Enol 135 RON, Romelectro 110 RON etc.

Preturile sint asadar mult mai mici decit cele cu care iese acum Complexul Turceni la bursa.

Ce s-a schimbat

Acum doua zile, ministrul Economiei, Codrut Seres, care are in portofoliu complexurile, a declarat ca a fost suspus la presiuni din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice pentru a favoriza unele firme la achizitia de energie.

Seres a spus ca presiunile au aparut dupa ce el a dat un ordin prin care producatorii de energie trebuie sa vinda curentul pe bursa, si nu prin contracte negociate direct cu furnizorii.

Acel ordin schimba practic sistemul care a luat nastere dupa liberalizarea pietei de energie: furnizorii privati puteau cumpara de la producatori (care sint de stat) electricitate la preturi negociate, urmind sa vinda energia consumatorilor eligibili (marii consumatori industriali) care au decis sa schimbe furnizorul Electrica. Seres a dat ordin ca producatorii sa nu mai vinda decit prin bursa.
Integral in Cotidianul.

Energetica in CSAT: un demers salutar
preluare Curentul

Demersul presedintelui Basescu de a se analiza in CSAT – deci din punctul de vedere al sigurantei nationale – privatizarile din energetica este salutar. Chiar daca, asa cum se spune, “mortul de la groapa nu se mai intoarce” si, probabil privatizarile facute vor ramane cum sunt, fara a putea fi reluate, tot va iesi ceva din insusi faptul ca se ajunge la o asemenea discutie in CSAT.

Presedintele, ca prim om in stat, nu putea sa ramana impasibil fata de problemele ridicate de aceste privatizari, sa le treaca pur si simplu cu vederea, facandu-se ca nici n-ar exista! Din mai multe motive.

In primul rand, pentru ca deja problemele create de aceste privatizari au intrat in colimatorul public, facandu-se mereu mai pregnanta constatarea ca, in conditiile in care s-au realizat, respectivele privatizari nu prea reprezinta nimic bun pentru consumatorul din Romania si chiar aduc atingeri intereselor de securitate nationala ale tarii.

In al doilea rand, in modul cel mai concret cu putinta, aceste privatizari se dovedesc a nu fi adus altceva, cel putin pana acum, decat cresteri peste cresteri de tarife, contrar balivernelor vanturate cu ocazia privatizarilor.

Au fost ignorate avertismentele nete ale unor analisti, de altfel izolati, ca va trebui sa ne asteptam numai la cresteri si nu la scaderi de tarife, pentru simplul fapt ca firmele straine cumparatoare ale unitatilor din energetica au venit dupa profit si dupa nimic altceva si ca nici nu vor cumpara daca in contractele de privatizare nu li se va garanta ca pot spori tarifele spre a-si recupera rapid sumele avansate.
Integral in Curentul.

Suntul politic

“Baietii destepti” care scot bani din energie fac orice pentru a-si pastra contractele preferentiale. Unii au sarit peste Seres direct la Tariceanu. Unul dintre modele este cel al firmei Green Energy. In SRL sunt asociati fiul primarului liberal Gheorghe Stefan si fiul deputatului PNL Dorinel Ursarescu.
Ziua.

HotNews.ro, 21 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *