Ziua Judecatii pentru Bush: americanii isi voteaza Congresul

0

Aproape 200 de milioane de americani au inceput sa voteze, marti, la ora 13.00 (ora Romaniei), reprezentantii in cele doua camere ale Congresului: Camera Reprezentantilor si Senat.

Democratii spera sa castige cel putin una dintre cele doua camere, pe fondul scaderii popularitatii presedintelui George W. Bush.

“Cred ca vom castiga Camera reprezentantilor”, a declarat la CNN, presedintele Partidului Democrat, Howard Dean.

Presedintele George W. Bush si sotia sa, Laura, au votat la unitatea de pompieri din Crawford. Bush a glumit inainte de a vota, declarand ca este “foarte hotarat” in alegerea pe care o va face.

Presedintele american a cerut cetatenilor sa se prezinte la alegeri, indiferent de optiunea politica.

“Traim intr-o societate libera iar guvernul nostru este tot atat de bun pe cat de mare este dorinta poporului de a participa. Indiferent de opinia politica, indepliniti-va datoria, votati si faceti-va auziti”, a spus Bush.

Sunt in joc toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentantilor, 33 din cele 100 de locuri din Senat si 36 mandate de guvernator.

Urnele s-au deschis, mai intai, pe coasta de est a Statelor Unite, in Connecticut, Maine, New Jersey si Virginia, la ora 11 GMT, ora 13 ora Romaniei. Ultimii vor vota cei de pe coasta de vest a Americii, adica alegatorii din statele California, Washington si Oregon. Urnele se vor inchide la ora 20.00 (ora 6.00 in Romania).

Lupta stransa

Ambele camere sunt controlate de Republicani din 1994. Ultimele sondaje de opinie arata ca acestia detin un usor avans in cursa pentru Senat, iar democratii au sanse mai mari in Camera Reprezentantilor.

Pentru a-si asigura majoritatea in Camera Reprezentantilor, democratii trebuie sa castige cel putin 15 mandate, in plus iar in Senat, din cele 33 de mandate, au nevoie de cel putin sase.

Atat democratii cat si republicanii au incercat sa-si convinga pana in ultima clipa sustinatorii sa-i voteze.

George Bush s-a straduit sa-i sustina pe republicani care au avut curajul sa se afiseze in companie cu un presedinte a carui popularitate este in scadere.

“Va cer sa-i cautati pe prietenii vostri republicani si sa le spuneti: “Este responsabilitatea voastra sa mergeti la vot”. Dar nu uitati de democrati si de independentii cu spritul liber. Spuneti-le sa mearga la urne”, declara Bush, duminica, in Nebraska.

Campania alegerilor pentru Congres a fost dominata de tema razboiului din Irak. Desi Partidul Democrat considera ca principala cauza pentru esecul republicanilor va fi modul de administrare a razboiului din Irak, se pare ca verdictul dat in cazul fostului lider irakian a adus un avans sustinatorilor presedintelui Bush.

In ultima zi de campanie electorala, republicanii si democratii s-au angajat in discutii acerbe pe tema verdictului dat lui Saddam Hussein.

Desi actualul Congres american este dominat in prezent de Partidul Republican al presedintelui George W. Bush, este suficient ca democratii sa castige aproximativ 20 de mandate in plus pentru ca Bush sa nu mai dispuna de majoritate in cele doua Camere.

In momentul de fata, Partidul Republican controleaza 230 de mandate in Camera Reprezentantilor, iar Partidul Democrat, 201 mandate. In Senat, Partidul Republican are 55 de mandate.

Mii de avocati monitorizeaza alegerile

Administratia, partidele politice si numeroase asociatii americane au mobilizat mii de avocati care sa urmareasca atent desfasurarea alegerilor legislative si, eventual, sa le conteste in instanta, scriu agentiile internationale de presa.

Partidul Democrat a anuntat recrutarea a 7 000 de avocati si studenti la drept, pe baza de voluntariat, pentru a “spori eforturile de protejare a electorilor” in statele si circumscriptiile cele mai sensibile.

Si republicanii au mobilizat avocati.

800 de juristi de la Ministerul Justiei au fost trimisi in circumscriptii pentru observa procesul de vot.

Organizatiile pentru apararea minoritatilor au mobilizarat, de asemenea, sute de avocati si de voluntari.

Alte organizatii au infiintat linii telefonice gratuite unde sa primeasca informatii despre eventualele nereguli.

Sute de mii de alegatori au votat deja, datorita unui sistem care permite, in 35 de state si in districtul Columbia, votarea inainte de ziua scrutinului, la o masina de votat sau prin posta.

In SUA, alegerile pentru legislativ au loc la fiecare doi ani. De fiecare data, sunt scoase la vot toate locurile din Camera Reprezentantilor (Camera inferioara a Congresului) si, prin rotatie, cate o treime din locurile din Senat.

Pentru a fi reprezentantii partidelor lor in alegeri, fiecare dintre candidati trebuie sa fi castigat mai intai alegerile primare, in care se lupta impotriva unor contracandidati din propriul partid, in fata unui electorat alcatuit numai din partizani.

HotNews.ro, C.N.A., 07 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *