LIKE la pagina pentru a continua!emag tinar depurtat mycloset emag flanco fashionup
Arhivă Stiri

Tuesday, October 19, 2021

Saddam Hussein – condamnat la moarte prin spinzurare

Inaltul tribunal irakian l-a condamnat pe fostul presedinte Saddam Hussein la “moarte prin spinzurare” pentru responsabilitatea in executarea a 148 de locuitori siiti ai orasului Doujad’l, in timpul anilor 80. Masacrul din Doujad’l a fost comandat ca urmare unui atentat (esuat) la viata lui Saddam (1982). Sentinta a fost pronuntata duminica.

La auzul pedepsei, Saddam Hussein, vizibil socat, a rostit numele lui Allah si al poporului irakian. Fostul presedinte a cerut sa fie fata in fata cu un batalion de foc, nu cu o spinzuratoare. Saddam Hussein a incercat constant sa il intrerupa pe judecatorul Rauf Rashid Abdel Rahman in timpul pronuntarii verdictului, strigand “Traiasca Irakul”.

Desi refuzase initial sa stea in picioare in fata judecatorului, fostul lider irakian, in varsta de 69 de ani, a acceptat in cele din urma sa se ridice in boxa acuzatilor, in momentul in care instanta a pronuntat verdictul, transmite Reuters.

Inaltul Tribunal Penal irakian a respectat recomandarile procurorului Jaafar al-Mussawi, care a cerut la 19 iunie pedeapsa cu moartea pentru fostul dictator.

Pedeapsa cu moartea genereaza automat un apel, astfel ca executarea ei este intirziata cu citeva luni.

De asemenea, au fost condamnati la moarte alti doi oficiali irakieni. Unul dintre ei este fostul director al serviciiilor de informatii irakiene, Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam Hussein. Celalalt este fostul presedinte al tribunalului revolutionar, Awad Ahmed al-Bandar.

Totodata, Inaltul Tribunal Penal Irakian l-a condamnat la inchisoare pe viata si pe fostul vicepresedinte irakian, Taha Yassin Ramadan. France Presse noteaza ca procurorul-general ceruse, initial, pedeapsa cu moartea impotriva acestui inculpat. Ramadan a fost unul dintre apropiatii lui Hussein, el fiind in august 2003 de combatantii kurzi la Mosul (nord) si predat trupelor americane.

Alti trei fosti oficiali ai Partidului Baas au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare.

Ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, a declarat, pentru Realitatea TV, ca la Bagdad s-au tras focuri de arma in aer, in semn de bucurie la aflarea vestii condamnarii fostului dictator. Diplomatul roman a mai spus ca au fost impuse interdictii totale de trafic, atat pentru autovehicule, cat si pentru pietoni.

Masura este exceptionala chiar si pentru Bagdad si a fost luata de autoritati pentru prevenirea unor eventuale violente.

La Bucuresti, autoritatile romane au luat masuri speciale de securitate in zona ambasadei Irakului, in eventualitatea in care cetatenii irakieni din Romania ar organiza manifestatii in fata sediului diplomatic.

HotNews.ro, D. Mihai, 05 nov 2006Comment Form

  • coconu florin: Buna ziua. Sunt din Braila si am 37 de ani. De 22 de ani sunt dependent de caru
  • sorin: Buna seara,stiind ca suntei un om cu mare credinta in dumnezeu,si un familist co
  • Bogdan: Multumesc mult, chiar ma ajuta mult site-ul :)
  • Corina: Buna ziua. Am o biblie foarte veche pe care am obtinut-o cu greu in urma unui vi
  • mircea tocaciu: ASI DORI SA VORBESC CU DOMNIA SA SI SA-I MULTUMESC CE AFACUT PENTRU STEAUA SINT