Nunta ca-n povesti in familia lui Culita Tarata

0

Trasuri impodobite, vornicei calare, dar si invitati de rang inalt imbracati in haine dintre cele mai luxoase. Acestea au fost elementele care au constituit, pentru locuitorii Romanului, evenimentul monden al anului, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute.

Omul de afaceri Culita Tarata a fost, pentru prima oara, socru mare. Ceremonia religioasa si petrecerea care au urmat-o au fost parca, spun cei prezenti, desprinse din cartile de povesti.

Au urmat obiceiurile moldovenesti

Nunta dintre George, fiul cel mare al familiei Tarata, si Adina, o tanara din Roman, a fost una tipic moldoveneasca, respectand toate obiceiurile locului – de la barbieritul mirelui de catre nas pana la impodobitul miresei.

Pregatirile pentru nunta au inceput de la primele ore ale diminetii, cand primii invitati, veniti din intreaga tara, au sosit la casa familiei Tarata. Spre orele pranzului, Strada 1 Decembrie 1918 era plina de masini straine care ii adusesera pe nuntasi la casa socrilor mari.

La orele pranzului, patru vornicei calare au condus prin oras trasurile in care au defilat mirii, socrii si nasii. Familia a respectat intocmai traditia la romani, mireasa aruncand cozonacii in cele patru zari.

Jeepuri sau limuzine luxoase au parcat in fata Bisericii “Precista Mare”. Pe gazonul verde din curtea lacasului de cult, mirii, familia si nasii au facut prima runda de fotografii.

Nasii de cununie ai celor doi tineri au fost afaceristul barladean Constantin Dulute si sotia lui, Gabriela, apropiati ai familiei Tarata.
Rochia miresei a fost piesa de rezistenta a ceremoniei, lasand asistenta cu gura cascata.

Costumul ginerelui se asorta perfect cu rochia miresei, iar florile din pieptul nuntasilor erau intocmai cu acelea din buchetul tinerei. Daca socrii mari, Culita si Elvira Tarata, se numara printre personalitatile Moldovei, socrii mici, Constantin si Natasa Ana, sunt o familie de oameni obisnuiti din Roman.

Cununie civila oficiata de primar

Ca la orice cununie de VIP-uri, primarul Romanului, Dan Ioan Carpusor, a fost cel care a indeplinit rolul de ofiter al starii civile.
La intrarea in biserica a fost asternut un covor rosu, iar stalpii de pe margine au fost impodobiti cu voal alb si flori. Un cavaler “de-o schioapa” a pasit primul pe covor, purtand pe o pernuta verighetele mirilor. Invitatii i-au urmat in biserica.

Adina a fost condusa in fata altarului de tatal sau. Mai intai a avut loc cununia civila, urmata imediat de slujba religioasa. Desi pare neobisnuit, ambele ceremonii au fost oficiate in biserica.

La final, George si Adina au pasit din nou pe covorul rosu, de data aceasta in calitate de sot si sotie, au baut o cupa de sampanie si au eliberat doi porumbei albi. Impresionante forte de ordine au fost delegate in zona Bisericii “Precista Mare”, pentru a preveni orice incident nedorit.

Evenimentul Zilei, 23 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *