Scandalul 3G: contestatiile Cosmote si SNR au fost respinse

0

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a respins, joi, ca fiind neintemeiate contestatiile depuse de catre Cosmote Mobile Telecommunications si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) dupa anuntarea rezultatelor licitatiei de atribuire a ultimelor doua licente de telefonie mobile, potrivit unui comunicat al intitutiei.

Cum potrivit procedurilor IGCTI nu se mai poate face nimic, ramane de vazut daca perdantii licitatiei vor apela la instantele de judecata pentru solutionarea acestui conflict. Daca reprezentantii SNR par resemnati, oficialii Cosmote spun ca vor evalua optiunile ramase.

Anuntul facut de IGCTI a starnit reactii diverse in tabara perdantilor.

“Va asteptati la altceva? Eu nu ma asteptam la nimic bun de la IGCTI. Nu se mai poate face nimic. Ce sa facem? Sa ne ducem in instanta ca sa omoram un dosar in sapte ani de zile? Sa vedem ce fac castigatorii. Ii asteptam sa vina sa inchirieze de la noi linii de mare capacitate, acces pe piloni. SNR a fost vaca de muls tot timpul. Nu avem ce sa facem.

Suntem o firma de stat care lupta cu trei firme private. Sunt jocuri care se fac si este imposibil sa castigi pentru ca noi folosim alte instrumente”, a declarat pentru HotNews.ro un oficial din cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

“Am luat cunostinta si ramane sa ne evaluam optiunile. Potrivit procedurilor IGCTI nu se mai poate face o alta contestatie”, spune Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager in cadrul Cosmote Romania.

Singura optiune ramasa pare a fi insa doar instanta. Daca Cosmote va contesta in instanta decizia IGCTI asta va aduce asa cum se intampla adesea un proces lung, dar si posibilitatea ca decizia inspectoratului sa se suspende pana la solutionarea situatiei.

RCS&RDS si SC Telemobil raman astfel primii doi clasati, cu 90,41 puncte, respectiv 72,71 puncte. Cele doua companii urmeaza sa intre in posesia licentei dupa achitarea primei transe de 10,5 milioane de dolari, in maxim 120 de zile de la data anuntarii castigatorilor.

Urmatoarele transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane de dolari, se vor plati pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei.

Procedura de licitatie a fost aprobata prin hotarare de Guvern, prin care IGCTI era mandatat sa organizeze licitatia 3G.

Comisia de evaluare a fost formata din sapte specialisti din domeniul tehnic, financiar si juridic, desemnati de catre Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.

Saptamana trecuta, atat Cosmote Romania cat si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) au contestat rezultatul licitatiei pentru atribuirea ultimelor doua licente de telecomunicatii de generatia a treia (3G), organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Ambele companii au contestat in principal diferenta foarte mare inregistrata la punctajul acordat la acoperirea geografica si a populatiei.

HotNews.ro, D.C., 26 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *