Deutsche Telekom – miza concursului pentru licentele 3G ?

0

O reactie la analiza publicata de Ziarul Financiar in 15 august 2006

Numarul abonatilor la serviciile 3G creste incet in Romania si daca analizam cifrele, 171.237 utilizatori raportati de Vodafone in iunie 2006 intr-o piata de circa 14,9 millioane de telefoane mobile, sau 1,1% din piata, nu am putea gasi imediat motivul pentru care cinci companii au cumparat caietul de sarcini pentru concursul 3G, iar patru dintre acestea, Cosmote, Radiocomunicatii, RCS&RDS,

Telemobil/Zapp, au si depus pe 4 septembrie 2006 oferte. Si totusi de ce atata inters si care sunt implicatiile concursului pentru ultimele 2 lincente 3G?

De ce au achizitionat companiile caietul de sarcini pentru licentele 3G?
Avem 2 categorii de companii: companii care sunt deja operatori de telefonie mobila, 3G fiind continuarea/dezvoltarea fireasca a afacerii existente. Este vorba de Cosmote care opereaza o retea 2G cu o acoperire nationala si careia licenta 3G i-ar permite oferirea de noi servicii.

Apoi de Telemobil, care opereaza o retea CDMA, o «insula tehnologica» si pentru care obtinerea unei licente 3G ar insemna un operator mai putin pe piata, dar si posibilitatea unei dezvoltari tehnologice.

Sa mentionam ca Telemobil este un jucator de nisa avand o cota de piata de circa 3%, o licenta 3G permitandu-i sa depaseasca acest statut prin trecerea la tehnologia europeana UMTS, insa cu costuri mari.

Pentru acesti operatori obtinerea unei licente 3G este o conditie pentru a ramane in afacere, esecul in obtinerea licentei 3G putand insemna disparitia pe termen lung, sau trecerea la tehnologia WiMAX. In a doua categorie intra companiile care nu sunt operatori de telefonie mobila in Romania: Combridge, Radiocomunicatii si RCS&RDS.

Pe langa faptul ca nu au retele de telefonie mobila aceste companii nu au nici expertiza in operarea acestora (Radiocomunicatii ar putea face exceptie) si vanzarea serviciilor de telefonie mobila. Pentru RCS&RDS si Radiocomunicatii o licenta 3G in portofoliul de afaceri le-ar putea schimba viitorul, avand un puternic impact asupra procesului de vanzare.

Pe langa faptul ca ar mari valoarea companiei la vanzare, ar schimba radical profilul companiilor intersate in achizitionarea lor, de la operatori de nivelul 2 sau 3 la operatori de nivelul 1 sau 2 (Deutsche Telekom, Telefonica, Swiscom, Telekom Austria, etc.). Pentru aceste doua companii este de asteptat ca partenerul strategic sa vina cu expertiza, finantarea, etc. necesare lansarii si operarii afacerii 3G.

Concursul 3G poate determina schimbari majore pe piata romaneasca
Daca Deutsche Telekom ar fi participat (prin Combridge) si ar fi castigat o licenta 3G schimbarile ar fi aparut destul de rapid, dupa lansarea comerciala a serviciilor. Forta financiara, expertiza dar si sinergiile unui operator cu anvergura internationala ar fi impus rapid o noua companie si o noua marca.

Cum aceasta nu s-a intamplat, schimbarile pot aparea ceva mai tarziu, dupa ce detinatorul licentei 3G va fi achizitionat de un mare operator: Deutsche Telekom, Telefonica, etc. Numai un operator de mare calibru poate provoca schimbari majore pe piata noastra unde operatorii GSM900 detin circa 95% din piata, iar prezenta lui poate fi legata si de achizitia castigatorului licentei 3G.

Schimbari majore sunt de asteptat si in cazul in care Cosmote sau Telemobil nu obtin licenta 3G. In acest caz este posibil sa asistam la disparitia, pe termen lung sau chiar mediu, a acelui operator, daca nu adopta rapid o tehnologie alternativa (WiMAX, etc.). In cazul Telemobil acesta ar putea deveni furnizor de Internet, cum se intampla in Cehia, Slovacia, etc. unde tehnologia CDMA este folosita numai pentru acces Internet.

Care sunt companiile, care avand o licenta 3G, vor determina schimbari majore in telecomunicatiile romanesti?
Companiile care pot produce schimbari majore in telecomunicatiile romanesti trebuie sa fie de nivelul celor care astazi domina piata: Orange, Vodafone. Adica Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, etc. singure sau asociate cu fonduri de investitii.

Deasemenea, succesul operatorului Cosmote poate pava calea fuziunii cu RomTelecom, fapt ce ar avea implicatii majore in telecomunicatiile noastre, rezultand un mare operator capabil sa lupte cu Orange si Vodafone.

Care companii dispun de fondurile necesare pentru a dezvolta afacerea 3G?
Niciuna! Oricare dintre ele va trebui sa imprumute banii! Pentru Cosmote pare a fi cel mai usor fiind parte a unui grup de telecomunicatii regional – OTE. O situatie aparte pare a avea si Telemobil, care avand in structura actionariatului Qualcomm si Omnia Fund ar putea obtine finantare de la acestia.

Dar este posibil ca actionarii sa nu doreasca aceasta (experienta ultimei perioade de timp a aratat acest lucru!), astfel ca Telemobil ar putea sa caute finantare pe pietele internationale. Si nu va fi prea usor! Pentru ceilalti obtinerea imprumutului, si nu va fi o suma mica, nu va fi un lucru simplu, trebuind sa demonstreze ca stiu ce sa faca cu banii si ca-i pot returna.

RCS&RDS pare a fi inceput deja discutiile pentru un imprumut de US$200 milioane care pot sa-i ajunga pentru inceput (inceperera constructiiei retelei, lansarea comerciala) urmand ca operatorul care o va achizitiona sa vina cu grosul finantarii si mai ales cu expertiza.

Radiocomunicatii este intro situatie deosebita – este singura companie de stat concurenta pentru o licenta 3G si ii va fi si mai greu sa obtina finantare de pe pietele internationale fara garantia statului. Insa Radiocomunicatii ar putea obtine finantare chiar de la stat.

Romania va vinde un pachet important din RomTelecom existand sanse foarte mari ca o parte din acesti bani (€0,8 – 1 miliard pentru pachetul de 46%) sa contribuie la dezvoltarea telecomunicatiilor noastre, dupa cum declara ministrul Zsolt Nagy.

In Rusia, guvernul a decis formarea unui fond de investitii pentru telecomunicatii, din care statul doreste sa iasa pe termen mediu vanzandu-si participatia unor fonduri de investitii straine.

Banii rezultati din vanzarea actiunilor RomTelecom (23% se pare ca merg la fondul Proprietatea), dar si altii proveniti din telecomunicatii (licente 3G, etc.), ar putea constitui capitalul unui astfel de fond de investitii care sa investeasca in telecomunicatiile romanesti, adica in Radiocomunicatii inainte de privatizare daca va fi cazul, in telefonia rurala, etc.

In cazul Radiocomunicatii, aceasta s-ar putea face fie sub forma unui imprumut (convertibil sau nu) fie prin participarea la capitalul social. Sa mai amintim ca BERD se arata la un moment dat intersata in finantarea operatorului Radiocomunicatii (imprumut convertibil), ‘aparitia’ unei licente 3G putandu-se dovedi chiar mai atractiva.

Daca insa guvernul acceleraza privatizarea operatorului, s-ar putea chiar sa nu mai fie nevoie de imprumut. Dificil, dar nu imposbil, in actualul context politic.

Costurile implementarii unei retele 3G
Pentru companiile care au deja o retea de telefonie mobila si folosesc licenta 3G pentru a continua dezvoltarea (Cosmote) costurile sunt mai mici – circa €200 milioane pentru a tine pasul cu operatorii Vodafone, Orange.

Pentru un operator fara retea de telefonie mobila (Radiocomunicatii, RCS&RDS sau chiar Telemobil in cazul in care va trece la tehnologia UMTS) costurile sunt mult mai mari.

Sa amintim ca operatorii GSM900 au investit fiecare circa €1 miliard pentru a avea acoperirea de astazi si ca in ultimii ani acestia investesc €200 milioane/an numai pentru «mentinerea in forma a retelei existente«. Circa o jumatate de miliard euro pe termen mediu ar putea permite o retea cu acoperire apropiata de cea a operatorilor GSM900.

La aceste costuri trebuie adaugate si costurile operationale, care cel putin in prima parte vor trebui finantate tot din imprumuturi. Un singur expemplu care poate edifica – cheltuielile publicitare ale operatorilor GSM900 sunt de circa €40 milioane/an.

Un detinator de licenta 3G va trebui sa se faca si mai vizibil daca vrea sa concureze cu operatorii existenti, iar un nou intrat va trebui sa cheltuieasca chiar mai mult.

Competitie in patru pentru doua licente 3G
O analiza publicata in Ziarul Financiar din 15 august 2006, citandu-l pe Ilan Schory, senior partner la TASC Strategic Consulting, anunta o competitie in trei Cosmote, RCS&RDS si Telemobil pentru cele 2 licente 3G, ignorand operatorul Radiocomunicatii. Competitia va fi in patru, intre Cosmote, Telemobil, Radiocomunicatii si RCS&RDS.

Cosmote are cele mai mari sanse de a castiga o licenta avand conditii pentru a reusi in afacerea 3G: retea GSM cu acoperire nationala, apartenenta la un grup regional, etc., urmand ca pentru a doua licenta 3G sa concureze Radiocomunicatii RCS&RDS si Telemobil.

Telemobil are avantajul experientei in telefonia mobila (are insa 2 relansari!), dar si dezavantajul unei tehnologii, CDMA, care se dovedeste o «insula tehnologica«. RCS&RDS are expertiza comerciala in telecomunicatiile fixe, are retele locale cu circa 2 milioane utilizatori si chiar ceva retea magistrala.

Radiocomunicatii are expertiza in operarea si chiar instalarea de retele ‘fara fir’ si o retea magistrala radio care ar putea fi de mare folos in afacerea 3G. Radiocomunicatii este un concurent care nu poate fi neglijat si reprezinta sansa de reabilitare a guvernantilor, care pana acum au excelat prin privatizari neinspirate.

Adaugand o licenta 3G la zestrea operatorului Radiocomunicatii, acesta are sansa sa atraga prin privatizare un operator important (Deutsche Telekom, Telefonica, etc.), iar guvernul sa raporteze inca o privatizare de mare succes dupa BCR. Cine va castiga? Va triumfa oare interesul national (Radiocomunicatii) sau cel de grup (RCS&RDS, Telemobil)? Ramane de vazut.

Castigatorul licentei 3G va schimba piata daca ca fi achizitionat de un mare operator
Analiza mai spunea ca «daca RCS&RDS va castiga va schimba piata». Acest lucru este valabil pentru oricare operator. Castigatorul licentei 3G va schimba piata numai daca va fi cumparat rapid de un mare operator: Deusche Telekom, Telefonica, etc.

Pe langa licenta 3G, succesul si deci posibilitatea de a schimba piata, mai depinde de forta financiara, expertiza specifica industriei si sinergiile unui operator international. Numai asa se poate impune in competitia cu operatori internationali precum Vodafone sau Orange.

Provocarile castigatorului licentei 3G
Analiza citata reliefa provocarea operatorului RCS&RDS «castigator al licentei 3G»: «recuperarea pe termen lung a investitiilor in noua infrastructura si lansarea unor noi servicii: costul licentei 3G, US$35 milioane si cel al construirii retelei 3G, estimat de Schory la aproximativ €150-200 milioane».

Prima provocare in fata oricarui nou intrat castigator de licenta 3G este atragerea finantarii. Tinand sema de experienta operatorilor GSM900 care au investit circa €1 miliard si acum se poate vorbi de aceiasi cifra insa pe un orizont de timp mai mic – 5 ani.

A doua provocare este intradevar recuperarea investitiei, tot mai dificil in anii urmatori din cauza competitie crescute (piata va intra in stagnare), a tarifelor in scadere, etc. Iar aceasta va face dificila obtinerea finantarii. Dar cea mai importanta provocare ramane atragerea partenerului strategic care sa preia afacerea 3G: Deutsche Telekom, Telefonica, Swiscom,etc.

Radiocomunicatii – surpriza concursului!
Trebuie mentionat ca Radiocomunicatii este singura companie de stat inscrisa in competitia pentru o licenta 3G, meritul revenind presedintelui companiei Mircea Cazan si ministrului Zsolt Nagy. Este un gest deosebit, contrar practicilor de pana acum, cand intersele statului erau puse pe ultimul loc.

Deutsche Telekom in Romania!?
Miza concursului pentru licentele 3G ar putea fi chiar intrarea operatorului Deutsche Telekom pe piata romanesca. Daca Deutsche Telekom nu va achizitiona pachetul de actiuni OTE pe care statul grec il va oferi spre vanzare, atunci probabil va achizitiona operatorul care va castiga licenta 3G.

Iar daca Deutsche Telekom va reusi sa achizitioneze pachetul OTE atunci intrarea sa pe piata romaneasca se va face prin RomTelecom si Cosmote Romania.

In acest caz, castigatorul licentei 3G va avea surpriza, nu numai de a pierde cel mai important partener strategic, ci de a-l avea competitor, lucru care ar putea schimba radical apetitul celorlalti operatori (Telefonica, Swiscom, Telekom Austria, etc.) pentru piata noastra. In acest caz castigatorul licentei 3G va avea probleme. Mari!

Dr. Nicolae Oaca (nicolae_oaca@yahoo.com)
Publicat in Marekt Watch Septembrie 2006 http://www.marketwatch.ro/articles.php?ai=1687&st=0&filter=-1

Cerintele lejere impuse operatorilor in caietul de sarcini 3G
Cerintele impuse de caietul de sarcini sunt destul de lejere pentru a fi indeplinite de cati mai multi concurenti. Pentru a face din 3G o afacere de succes castigatorii vor trebui sa le ignore – mai ales cele referitoare la acoperire. Castigatorii vor trebui sa aiba o acoperire cel putin la nivelul retelelor 3G ale operatorilor Vodafone si Orange.

Iar daca castigatorii vor face parte din categoria celor fara retele de telefonie mobila GSM, atunci in lipsa roamingului national, acoperirea va trebui sa fie si mai mare – la nivelul acoperirii retelelor 2G (95% populatie) pentru a putea concura cu operatorii existenti pe piata.

Market Watch, Dr. Nicolae Oaca, 11 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *