Declaratiile care au incins spiritele la Budapesta

0

Pe HotNews.ro puteti asculta in limba maghiara inregistrarea declaratiilor in care premierul Ferenc Gyurcsany recunostea ca a mintit pentru a castiga alegerile si puteti citi transcrierile lor.

Reactiile legate de acest episod difera: daca presedintele Solyom Laszlo asteapta ca premierul sa-si ceara scuze, unii publicisti din Ungaria considera ca Gyurcsany ar trebui luat drept model pentru sinceritatea de care a dat dovada. Traducerea a fost realizata de ziaristul Ambrus Bela.

Transcrierea discutiei dintre premierul Ungariei si un grup de apropiati

1: “Nu sint multe alternative. Nu sint, pentru ca in Europa asa ceva nici o tara nu a mai facut. Se poate explica! In mod evident, am mintit in ultimii doi ani. Era absolut evident ca ceea ce spuneam nu era adevarat.

Am depasit capacitatile tarii, nici nu ne puteam imagina vreodata ca guvernarea Partidului Socialist Maghiar si a liberalilor e capabila de asa ceva. Si nu am facut nimic in ultimii 4 ani. Nimic.

Nu putem vorbi de actiune guvernamentala de care sa fim mindri, afara de faptul ca am scos guvernarea din rahat, in cele din urma. Nimic altceva. Daca va trebui sa dam socoteala tarii, ce vom spune?”

2: “Aproape ca am crapat pentru ca un an si jumatate am mimat ca guvernam. In schimb, am mintit ziua si noaptea. Nu mai doresc sa fac asta. Sau o facem si atunci aveti un om, sau o faceti cu altcineva.”

3:”Pe termen scurt nu exista alternativa. Se mai pot amina lucrurile, dar nu mult. Va veni clipa adevarului. Mila dumnezeiasca, abundenta economiei mondiale si sutele de trucuri despre care eu nici nu am avut voie sa stiu ne-au ajutat sa trecem peste asta. Nu mai poate continua!”.

Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo asteapta scuze

“Gyurcsany a aruncat tara intr-o criza morala, premierul a mintit, mai mult, a incercat sa faca raspunzatoare alte forte pentru actiunile sale. Il somez pe Gyurcsany sa recunoasca faptul ca nu alte forte sint responsabile pentru situatia creata. Astept scuzele lui Gyurcsany”.

Reactia presei este mult mai nuantata

Aczel Endre, publicist:

“Gyurcsany exagereaza! Daca republica a ajuns la necaz se vede cine e flacaul! Practic, Gyurcsany a recunoscut ca au mintit in toata partea a doua a ciclului de guvernare si ca pastrarerea puterii a constituit siungura lor realizare. Este o exagerare.

Cel mai important lucru este stringerea rindurilor, asumarea raspunderii colective. Nu trebuie profitat de pe urma bunatatii si sinceritatii premierului, dimpotriva, oamenii sinceri ca el, merita intr-adevar o Ungarie noua. Sinceritatea lui Gyurcsany ar trebui sa reprezinte un exemplu pentru toata lumea.”

Revesz Sandor (Nepszabadsag):

“Duminica am aflat ca Gyurcsany Ferenc a spus in sfirsit adevarul. Ca mintea, stiam si pina acum. Si el stia ca noi stim. FIDESZ, de luni intregi, ne tot spune ca socialistii au cistigat alegerile prin minciuna. Aceasta declaratie a lor, Gyurcsany nu a contestat-o niciodata. A ocolit-o mereu. Pentru ca stia ca si noi stim”.

Szereto Szabolcs (Magyar Nemzet):

“Ceea ce a fost la vremea respectiva evaziunea fiscala a lui Al Capone, ar putea fi acum publicarea inregistrarilor lui Gyurcsany Ferenc: coaja de banana pe care va aluneca”.

Balavany Gyorgy (Magyar Nemzet):

“Ungaria secretizata… Premierul a fost nimicit moral prin publicarea declaratiilor. S-a adeverit ca Gyurcsany e doar un aventurier politic”.

HotNews.ro, Ambrus Bela, 19 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *