De ce o bate Albena pe Mamaia

0

Anul acesta, zeci de mii de turisti romani au ales litoralul bulgaresc. O analiza a conditiilor din cele doua statiuni reprezentative, Albena si Mamaia, poate arata ce vacanta isi doresc romanii.

Natura a fost generoasa cu Mamaia in ceea ce priveste plaja: lata, cu nisip fin. Restul tine de factorul uman si aici se face diferenta. In Albena cu greu se pot gasi pe plaja mucuri de tigara din zilele anterioare. Plaja este foarte curata. In Mamaia, pe plaja publica, sint pungi, servetele, pahare din plastic si mucuri de tigara.

In ceea ce priveste apa, foarte rar apare cite un plastic stingher. In Mamaia, turistii pot avea surprize neplacute lasate sub forme plutitoare de turistii care nu se indura sa dea un RON la WC-ul de pe plaja. Este o problema de management, dar si de educatie a turistilor.

“A fost o greseala ca plajele au fost atribuite firmelor care nu au legatura cu turismul si nu au fost cedate hotelierilor”, spune Iulian Andrei, managerul agentiei Blue Line.

Cazare si preturi

In ceea ce priveste capacitatea de cazare in hoteluri, situatia este asemanatoare. In Albena sint 14.900 de locuri in hoteluri, in Mamaia aproape 15.000, conform Ghidului hotelurilor realizat de Autoritatea Nationala pentru Turism in 2006. Exista insa site-uri care dau o capacitate de peste 20.000 de locuri.

Imbucurator este faptul ca in Mamaia s-a investit in hoteluri, astfel ca un hotel de doua stele renovat ofera conditii bune. Albena aduce in plus animatia asigurata de echipe de tineri care distreaza turistii si mai ales pe copiii acestora, dar si prin sistemul all-inclusive.

Un sejur de sapte nopti intr-un hotel renovat din Mamaia, cu pensiune completa, ajunge la 370 de euro, in vreme ce in Albena se vor plati pentru acelasi numar de nopti intr-un hotel de 3*+, in regim all-inclusive, 308 euro. Preturile sint in virf de sezon.

Calarie, parasute, poze de epoca

Toata Albena e plina de colturi de distractie, majoritatea adaptate pentru copii, pentru ca statiunea a devenit una a familistilor. Ziua, distractia e pe plaja. Sporturi nautice de tot felul, de la banana si sky-jet pina la zborul cu parasuta trasa de o salupa (35 de euro, doua persoane).

Adultii se pot duce la clubul de calarie ori la tir, adolescentii la carting, iar copiii sint innebuniti sa incerce de toate: ori sa se imbrace in costume de epoca si sa pozeze seriosi cu palarii cu pene si monoclu pe nas pentru 5 euro, ori sa picteze singuri, consiliati de studenti la arte plastice, cite un bibelou de ghips alb pe care la sfirsit il iau acasa, ori sa se zguduie intr-un

bungee-jumping. Fetitele cuminti isi lasa parul impletit in mii de codite, iar cele mai zburdalnice isi fac un tatuaj pe buric. Si in Mamaia exista posibilitati de petrecere a timpului liber, astfel ca intre cele doua statiuni nu putem spune ca sint diferente mari la acest capitol.

Problema de management

Secretul bulgarilor pare a fi unitatea. “Fiind o singura societate care administreaza intreaga statiune, au posibilitatea ca totul sa fie exemplar. Este un interes globalizat, nu numai pe portiuni”, spune Corina Hinkov, directorul agentiei Balkan Air Travel. Aceasta solutie este propusa si de operatorii romani. “Ar trebui sa fie un management unitar la nivel de statiune.

Sa se deschida magazinele in extrasezon, sa se ocupe de curatenia de pe plaja, sa ude spatiile verzi care nu apartin hotelurilor”, spune Iulian Andrei. Rezultatul final este cel din tabel: 35-28 pentru bulgari, la un punctaj maxim de 40 de puncte.

Cotidianul, 26 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *