Un orfan roman se vinde cu 30.000 de euro pe Internet

0

Suveica adoptiilor internationale, dezvoltata dupa aparitia Internetului, a produs in Romania multe milioane de euro. Dupa cum sustine Brian Douglas, directorul fundatiei “The Romanian Christian Humanitarian Foundation” din Iasi, numai in capitala Moldovei intre 1997 si 2005 s-au “produs” din vanzarea bebelusilor intre 10 si 15 milioane de euro.

In spatele vanzarilor de copii de pe Internet sunt politicieni influenti din Romania si oameni de afaceri straini. Englezul sustine ca numai de la Iasi in perioada amintita s-au “evaporat” 523 de copii, toti fiind vanduti fie direct, prin intermediul ONG-urilor, fie pe Internet, la anunturi de mica publicitate, insotite de fotografii elocvente.

Bebelusii sub un an – cel mai bine cotati la bursa neagra

Directorul “The Romanian Christian Humanitarian Foundation” a declarat presei iesene ca preturile copiilor variaza intre 20.000 si 30.000 de euro bucata, cel mai bine cotati si vanduti foarte repede fiind copiii sub un an.

“Am avut ocazia sa aflu de la familii din Anglia care au adoptat copii, unele chiar si din Romania, ca au platit unor ONG-uri intre 20.000 si 30.000 de euro pentru un copil. Suma maxima, de 30.000 de euro, se platea deseori pentru ca familia dorea mai repede copilul, un copil perfect sanatos sau un copil cu varsta sub un an.

A fost si inca mai este o afacere uriasa, care aduce foarte multi bani celor care se ocupa cu asa ceva”, a precizat presei Brian Douglas. “The Romanian Christian Humanitarian Foundation” deruleaza in Iasi proiecte de promovare a sanatatii si ajutorare a persoanelor cu dizabilitati.

“Pachete de produse”

Paginile de Internet ale fundatiilor si asociatiilor care se ocupa cu adoptiile internationale abunda de fotografii din mai multe unghiuri ale baieteilor sau fetitelor, iar fotografiile pot fi marite cu un simplu clic. Copiii romani se vand la fel ca DVD-urile ori laptopurile, uneori existand “superoferte” sau “pachete de produse”.

Detaliile “tehnice” ale bebelusilor sunt livrate langa poza, unde sunt inscrise varsta lor, de pe ce continent provin si cateva informatii despre copil: daca este sanatos, vaccinat, ce prefera, daca este un copil vesel, ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare etc.

Serviciile pentru intermediere ale fundatiilor sunt “rasplatite” cu taxe cuprinse intre 2.500 si 40.000 de dolari, in functie de dificultatea adoptiei.

Samsarii internationali nu se deranjeaza sa vada “marfa”

Fotografiile micutilor erau livrate gratis fundatiilor internationale chiar de centrele de plasament unde erau internati micutii. “Foarte multe ONG-uri din Anglia, din SUA sau alte tari europene care se ocupau de adoptii internationale aveau deschise filiale si in Romania.

In majoritatea lor se inregistrau aici doar pentru a putea actiona mai usor si pentru a atrage si fonduri europene nerambursabile. Angajau doar 1-2 oameni, de obicei un asistent social sau un avocat de pe plan local, pe care il plateau bine sa le ajute sa faca repede actele pentru adoptii si sa le inainteze organelor abilitate in vederea aprobarii.

Pentru ca aveau foarte multe relatii in ambele state, platite bine, afacerea se derula foarte usor”, explica Brian Douglas.

Romania Libera, 28 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *