Valentin Ceausescu vrea drepturi de autor pe spotul la Zapp

0

Valentin Ceausescu cere despagubiri pentru utilizarea imaginii lui Nicolae Ceausescu in spotul Zapp. Intentia fiului lui Nicolae Ceausescu, anuntata initial in “Libertatea”, nu s-a concretizat inca in documente.

Avocata lui Valentin, Paula Iacob, a spus pentru EVZ ca firma Telemobil, proprietara marcii Zapp, nu a cerut acordul familiei Ceausescu. “Este absolut fara justificare legala, respectiv acordul succesorilor.

Valentin Ceausescu nu a fost contactat de companie”, spune Iacob. Rodica Pirvu, directorul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), se abtine de la un verdict: “Depinde cum va interpreta instanta legea.

E greu de spus in ce masura Ceausescu citea un text in calitate de autor, caz in care s-ar aplica decuparea fara acordul titularului”. “De asemenea, drepturile morale se acorda daca se dovedeste ca a fost prejudiciata grav onoarea sau reputatia persoanei prezentate intr-un anumit context”, continua ea.

“De cealalta parte, daca atunci, de exemplu, doar TVR avea dreptul sa filmeze, de acolo trebuiau cumparate imaginile”, a mai spus directorul ORDA.

Cristian Munteanu, directorul de creatie al agentiei TBWA/Merlin, care a realizat spotul, spune ca s-a platit Televiziunii Romane dreptul pentru folosirea materialului filmat la Congresul al XIV-lea al PCR.

“Ceausescu exercita o functie publica, era presedintele Romaniei si tinea un discurs public, adresat poporului. Nu se pune problema drepturilor de autor”, a justificat el.

“Parerea mea este ca trebuia sa se ceara acordul familiei, mai ales ca imaginea este folosita intr-o campanie de promovare menita sa duca la cresterea veniturilor”, considera presedintele CNA, Ralu Filip, care recunoaste ca o decizie in acest caz nu e de competenta CNA.

Si el a avut insa o problema cu spotul, intrucat nu informeaza corect publicul: “Am cerut posturilor TV sa intre in legalitate. Consideram ca acele o mie de minute nu sunt gratuite din moment ce se plateste abonamentul”.

Evenimentul Zilei, 05 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *