Timisoara, la fel de scumpa ca Budapesta

0

Preturile de pe piata imobiliara a Timisoarei sunt copmarabile cu cele din capitala Ungariei.
Clientii, rezidentii, dar si agentii imobiliari reclama de mai multa vreme haosul de pe piata imobliara interna si sunt de acord ca tarifele au luat-o razna.

Asa se face ca, preturile unor apartamente din zone bune ale Timisoarei le-au egalat pe cele din centrul Budapestei, cu precizarea ca orasul de pe Bega cere deocamdata doar statutul de capitala a unei regiuni bogate, in timp ce metropola despartita de Dunare este una din capitalele cele mai vizitate din Europa Centrala.

Piata de birouri din Budapesta la o treime din preturile Londrei

Capitala Ungariei, un oras cu peste doua milioane de locuitori rezidenti, a devenit una dintre cele mai populare atractii ale Europei Centrala.

Budapesta ofera o combinatie ideala, intre o viata culturala si posibilitatile excelente de dezvoltare a afacerilor, arata intr-o analiza publicata pe site-ul sau, una din agentiile de investitii imobiliare din metropola maghiara.

In Budapesta este concentrata 20a din populatia Ungariei si peste 60a din activitatea comerciala a tarii. Specialistii maghiari arata ca, estimarile generale indica o tendinta de crestere a preturilor cu 15 – 18% pe an, pana in 2010, cand Ungaria va adopta moneda euro.

In continuare maghiarii se lauda cu o atractie crescuta a firmelor multinationale care si-au deschis birouri ori si-au mutat adminisitratiile centrale ale companiilor in capitala Ungariei, avand in vedere costurile reduse la spatiile comerciale si cele de office estimate la o treime din cele de la Londra.

Cum arata apartamentele in Budapesta

Piata apartamentelor de inchiriat sau de vanzare are cateva particularitati fata de cea a Timisoarei cu exceptia catorva constructii asemanatoare precum imobilele istorice.

Mare parte din Budapesta inseamna blocuri aproape identice celor dintre zona Centru si Iosefin, adica apartamente aflate in imobile cu largi curti interioare.

Spre deosebire pe peisajul zonelor istorice ale Timisoarei, la Budapesta cladirile istorice sunt mult mai bine conservate, foarte rar sau doar in cartiere indepartate sunt tencuieli cazute.

Niciunuia dintre proprietari nu i-au fost permise lucrari exterioare. Astfel, la aceste imobile nu exista nici macar aparate de aer conditionat, pe pereti ori in balcoane.

De asemenea, nu exista tamplarii de mai multe culori la geamuri, peiaj care se regaseste si in cartierele de blocuri cu cate zece scari. Nici un locatar nu a avut voie sa faca modificari exterioare, nici macar la balcon.

Foarte rar intalnesti in Budapesta, peisajul blocurilor romanesti incarcate de termopane, cutii de aer conditionat, tevi sau cosuri de centrale termice.

Locuintele pentru studenti, la acelasi pret

Preturile la chiriile din Budapesta sunt comparabile cu cele din Timisoara, iar modul de vanzare al celor din tara vecina este si el mult mai evoluat.

Astfel, site-urile agentiilor serioase au traduceri in mai multe limbi de circulatie si aproape toate apartamentele au imagini din interiorul si din exteriorul apartamentului.

De regula, agentiile care au astfel de prezentari sunt si cele care vand sau inchiriaza proprietati de la o anumita calitate in sus, astfel ca, fata de preturile afisate exista si altele mult mai mici care se gasesc la agentiile locale.

Daca la Timisoara pretul unui apartament – tip garsoniera pentru un student incepe de la 30.000 de euro fara ca acesta sa aiba mobila sau alte facilitati, in Budapesta, un apartament cu 1,5 camere (1,5 inseamna un living cu bucatarie si un dormitor) in suprafata de 47 de metri patrati (comparabil cu o locuinta cu doua camere) este de 50.000 de euro.

La un pret asemanator se vinde, in Complexul Studentesc sau, in zona Medicinei un apartament cu o suprafata similara.

Parerea specialistului

Reprezentanti ai agentiilor imobiliare din Timisoara apreciaza ca preturile de pe piata locala la unitatea de masura metrul patrat, sunt mai mici totusi decat cele din Budapesta.

“In Timisoara se vinde cu 1200 – 1300 pana in 1500 metrul patrat. Apreciem ca preturile sunt cu aproximativ 40 la suta mai mici decat cele din Budapesta. Ce gasiti mai scump de aceasta unitate, in Timisoara sunt exceptii”, a precizat Laura Buga patron al agentiei Sedako din Timisoara.

Tarife din Budapesta:

apartament in centrul capitalei, in apropierea Operei si strada Vaci, total mobilat si echipat, 52 de metri patrati, 1+1 camere, acces usor la toate mijloacele de transport in comun – 400 de euro/ luna

apartament Budapesta, 37 de metru patrati apartament, 37 de metri patrati, ideal pentru cuplu sau un om de afaceri, complet mobilat si dotat, 300 de euro pe luna

apartament de 60 de metri patrati, Iosef Atila, aproape de Ambasada Marii Britanii si de Deak Square , intr-o cladire renovata cu vedere spre parcul Elisabeta, de inchiriat in scop rezidential sau ca birou – 450 de euro/ luna

Apartamente mai scumpe in Timisoara

Budapesta:

Apartament de 100 de mp, 3,5 camere – living+3 dormitoare, total renovat, cu balcon spre Palatul New – York, locatie excelenta, renovari de calitate printra care tapetare cu fibra de sticla – pret vanzare 150.000 de euro – foto 3 “vedere din apartament”

Apartament de 78 de mp, 2,5 camere – living + 2 dormitoare, linga unul din cele mai importante centre comerciale Mammut, 86.000 de euro

Evenimentul Zilei, 11 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *