Cultura masurata cu megapixelul si gigabyte-ul

0

Desi ilegala, descarcarea de pe Internet ramine populara si ofera satisfactii culturale garantate. Utilizatorii de DC++, eMule sau Bit Torrent stiu de ce.

Cu o conexiune buna, suficient spatiu pe hard disk si nu prea multe griji pentru drepturile de autor, internautul din Romania si de aiurea are acces la continuturile mai mult sau mai putin culturale ale retelelor in care fiecare utilizator pune in comun fisiere de pe propriul sau calculator.

Cele mai diverse filme, comerciale sau de arta, melodiile trupelor de cartier si ariile din opere, tablourile artistilor celebri si pozele XXX sint descarcate, zilnic si gratuit, folosind, in locul unui banal browser (ca Internet Explorer), o aplicatie de tipul “peer2peer” (“de la partener la partener”).

Aceasta permite transferul direct de date intre utilizatori, fara ca informatiile sa fie intii incarcate pe un site si apoi redescarcate de altcineva.

Plonjam in mormanul de macul(a)tura

Cine vrea sa stie ce produse culturale se gasesc asa va trebui sa convina, mai intii, asupra extensiunii pe care este dispus sa o admita pentru termenul “cultura”.

Discutiile de tipul: “Sint manelele cultura?” vor fi insa interminabile si, de la un punct incolo, plictisitoare, asa ca, in cele ce urmeaza, va propun o plimbare prin locurile mai frecventate sau mai ascunse ale retelelor, un periplu in care veti vedea ce si unde se poate gasi, urmind ca fiecare sa se orienteze si sa se poata juca apoi cu etichetele terminologice cum doreste.

In general, “peisajul” calculatoarelor noastre si “privelistile” de pe net nu au de ce sa arate altfel decit strazile, casele si societatea noastra. Cineva cit de cit pretentios va avea, deseori, senzatia ca este in cautarea unor produse acceptabile scormonind intr-un mare morman de maculatura. Dar nu astfel stau lucrurile si cu un telespectator care se respecta.

DC++ si comunitatile de cartier

Nu toate retelele “peer to peer” functioneaza dupa acelasi principiu. Transmisia de date este, in principiu, cu atit mai rapida cu cit, pe de o parte, drumul informatiei de la calculatorul pe care exista pina la cel unde se incarca este mai scurt si, pe de alta parte, cu cit conexiunile sint mai bune.

DC++ este programul cel mai folosit pentru transferuri foarte rapide, de exemplu, din Bucuresti in Bucuresti sau, si mai bine, in interiorul aceleiasi retele de cartier. Aplicatia permite conectarea la hub-uri (noduri de comunicare) locale, adesea arondate zonal. Avantajul este viteza foarte mare de descarcare – un film poate fi “dat jos” in mai putin de o ora.

Insa dezavantajul consta, evident, in faptul ca utilizatorul va avea acces numai la ceea ce “seruiesc” vecinii sai de cartier, ceea ce duce rapid la uniformizarea ofertei si la cvasiimposibilitatea de a gasi ceva nou sau alternativ.

“The Best of Gregorian Chant”

In materie de muzica, oferta de pe DC++ este relativ diversificata, desi predomina, evident, hiturile comerciale si manelele – majoritatea in format MP3.

Utilizatorul lush, de pe hub-ul Cosmopolitan, are, de exemplu, mai multe albume din Backstreet Boys, Pavel Stratan, Scooter, Morandi si Ricky Martin, alaturi de Elvis Presley, Metallica, Modern Talking, Nirvana si chiar “The Best of Gregorian Chant”.

Ionut “seruieste”, printre altele, Chelloo – “Fabricantu’ de gunoaie” -, Deep Forest, Moby, Leonard Cohen si Goran Bregovici, iar alex666sniper se poate lauda, pe linga un “dictionar EN-RO foarte bun”, cu Enrique Iglesias, Guns’n’Roses, Cold Play si videoclipuri Depeche Mode.

In schimb, pe acelasi hub, daca descarci lista cu ce ofera bluessmoker, vei descoperi o colectie impresionanta care contine toata discografia lui Jimi Hendrix si o multime de Gigabytes de blues american din 1935 pina astazi.

De la lume adunate

Pe alt hub, numit VIP, utilizatorul crima are albume cu Linkin Park, Robbie Williams si Cafe del Mar, directorul de muzica pus in comun de robert contine melodii ale lui Adi de Vito, Vali Vijelie, Richard “Clayderman”, ca si o ciudata colectie numita “erotic atmosferic”.

Aparent socant, caracterul eterogen al acestor alaturari nu denota atit o incoerenta a gusturilor aceleiasi persoane, cit faptul ca muzica provine din surse diferite: proprietarul calculatorului marcheaza acest lucru, uneori, cind denumeste directorul “muzica de la…”.

O alta explicatie este ca accesul la diverse hub-uri este conditionat de punerea in comun a unei anumite cantitati de informatie care trebuie acumulata cumva in prealabil.

Spre deosebire de fisierele video, cele audio se gasesc mai usor si sint de dimensiuni mai mici (pe un CD-ROM cu muzica in format MP3 incap pina la 14-15 albume), asa ca, pentru a indeplini criteriile de acces, utilizatorii isi pot umple hard diskul de la prieteni cu tot ce au acestia, indiferent daca ei gusta sau nu respectivul gen de muzica.

Sergiu Nicolaescu si Toma Caragiu

Bogate in conspecte, referate si cursuri scolare (ca “Maduva spinarii” si “Retragerea falezelor”), “joace” precum “Counterstrike” si “Age of Empires”, hub-urile autohtone de pe DC++ reflecta bine preocuparile tinerilor internauti de la noi.

De altfel, atmosfera specific romaneasca poate fi sesizata si din faptul ca filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar si secventele comice cu Toma Caragiu sau Dem Radulescu sint omniprezente.

Pentru cei care nu cred totusi ca “Stewardesa” este “cel mai tare film al secolului”, solutia ramine sa incerce cu un alt program “peer to peer”, intrucit, cu citeva exceptii, DC++ nu ofera, in materie de filme, altceva decit productii autohtone si hollywoodiene.

Pasionatii aleg eMule

Un alt dezavantaj al lui DC++ este ca nu permite cautarea unui anumit fisier dupa nume, ci doar vizualizarea listei cu continuturile pe care fiecare utilizator le pune in comun.

Daca insa cel interesat cauta ceva specific – sa spunem, filmele lui Kim Ki-duk sau muzica celor de la Gotan Project – o aplicatie ca eMule sau eDonkey este mult mai utila, pentru ca functioneaza dupa principiul unui motor de cautare gen Yahoo! sau Google, unde utilizatorul poate folosi cuvinte-cheie (cum ar fi titlul filmului, numele formatiei, al scriitorului etc.) pentru a gasi

imediat ceea ce cauta. Programul eMule (“magarul electronic”) “intoarce”, in ordinea frecventei, rezultate selectate dupa criteriile dorite si permite, in acelasi timp, descarcarea aceluiasi fisier de la mai multi utilizatori in acelasi timp.

Ideal pentru cinefili

Ca si Bit Torrent, eMule protejeaza, intr-o oarecare masura, identitatea celui care il foloseste: un utilizator nu poate vizualiza lista completa a fisierelor pe care le “seruieste” un alt utilizator. Comunitatea in interiorul careia se fac transferurile de date este una practic nelimitata si nu este arondata zonal.

Cu alte cuvinte, cine descarca un film cu eMule va capata parti diferite din tari diferite (programul descompune si apoi recompune fisierele, o data ce acestea sint complete).

De aici deriva si principalul dezavantaj al lui eMule: cu toate ca sint folosite mai multe surse, timpul de descarcare a unui film este mult mai lung decit cu DC++, variind, in functie de calitatea conexiunii si de numarul surselor, de la una la mai multe zile. Rezultatele pot fi totusi foarte satisfacatoare, mai ales pentru amatorii de filme europene sau cinematografie alternativa.

Cine are Cesaria Evora?

Chiar daca aria de referinta nu este limitata decit de numarul celor care folosesc programul in acel moment, indiferent unde sint situati geografic, rezultatele cautarii pe eMule vor depinde, desigur, de popularitatea titlului cautat. Pentru produse-hit, cum este, sa spunem, pelicula “Brokeback mountain”, sint disponibile sute, daca nu chiar mii de surse.

Pentru filme, cautarea poate “intoarce” mai multe versiuni, ceea ce difera fiind limba in care pelicula este dublata sau subtitrata, ca si formatul in care fisierul este codificat. La rindul lor, melodiile starurilor anglo-saxone, ca Madonna, pot fi descarcate foarte usor chiar si cu eMule, datorita abundentei surselor.

Cu toate acestea, numele care nu fac parte din mainstream-ul international, dar sint populare in spatiile lor culturale de origine, nu stau nici ele rau. Cesaria Evora se poate lauda, intr-o seara, cu 140 de surse pentru un singur album.

De provincialism se scapa pe net

O data ce o pelicula este distribuita pe DVD, ceea ce, in general, se intimpla la citeva luni de la lansarea ei in cinematografele din Occident, nu mai este decit o chestiune de zile ca ea sa devina disponibila si in retelele “peer to peer”.

Utilizatorii nu trebuie decit sa se mentina informati la zi in privinta ultimelor noutati de la festivalurile internationale sau sa urmareasca pe Internet ce a mai facut regizorul sau actorul preferat in ultima vreme, pentru ca, ulterior, sa poata cauta ceea ce isi doresc, mergind la sigur.

In conditiile in care majoritatea noutatilor nonamericane nu ajung nici macar sub forma de DVD in Romania, recursul la eMule sau Bit Torrent este, pentru cei care isi doresc sa vada filme de arta, singura solutie alternativa la achizitionarea DVD-ului de pe Internet, procedura care, de cele mai multe ori, necesita o carte de credit.

Cultura de pe PC-ul meu

Ce gaseste un amator de cultura in aceste retele spune ceva despre ce are fiecare dintre noi mai “cultural”, intre datele stocate in computer. Prin intermediul unor programe ca DC++, Bit Torrent, eMule sau, mai demult, KaZaA si Napster, devin vizibile si descarcabile fisierele pe care ceilalti utilizatori ai retelei le pun in comun (le “seruiesc”, cum se spune).

Cu alte cuvinte, in aceste comunitati se va gasi cam tot atita cultura cita “salasluieste” in memoria micii masinarii de pe biroul fiecaruia dintre cei care folosesc programele cu pricina.

Cum utilizarea lor este foarte raspindita, iar portiunea de hard disk “seruita” este, in general, mare, intrebarea aproximeaza, pur si simplu, o chestiune mai generala si, in acelasi timp, foarte interesanta: “Ce produse culturale se afla inmagazinate in calculatoarele utilizatorului (roman) de Internet?”.

Cotidianul, 14 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *