Bechtel schimba harta somajului

0

Peste 1.000 de locuri de munca vor fi scoase la concurs pe 21 iulie, la o bursa speciala organizata in Cluj, pentru autostrada Transilvania.

Somerii din Cluj sint asteptati la bursa locurilor de munca special organizata pentru autostrada Transilva-nia. Agentiile locale de ocupare a fortei de munca vor colabora cu primariile, care pun la dispozitie autobuze pentru transport gratuit pina pe platoul Salii Sporturilor, unde are loc bursa.

“Vrem ca banii care s-au acordat pentru autostrada sa ramina in judetul Cluj si sa avem locuri de munca pentru oamenii de aici. Cei care au fost disponibilizati de la Somvetra Gherla ori mina Iara, spre exemplu, au acum sansa de a se angaja la compania Bechtel”, a declarat ieri directorul executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don.

Autostrada pe doua schimburi

Potrivit datelor oferite de Daniel Don, la aceasta prima bursa dedicata autostrazii vor fi oferite aproximativ 1.000 de locuri de munca, dar anul viitor oferta va creste la 2.000, urmind ca, pe masura ce lucrarile inainteaza, sa se ajunga la un necesar de 5-6.000 de muncitori. Reprezentantii Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca spun ca in judet sint inregistrati 15.000 de someri.

Bogdan Sgircitu, reprezentantul companiei Bechtel, spune ca pina acum au facut 350 de angajari, iar pina la sfirsitul anului au nevoie de 1.250 de oameni. “Daca vremea o va permite, noi vom lucra inclusiv in decembrie si ianuarie.

Acum se lucreaza sase zile pe saptamina, un muncitor ajungind sa faca 54 de ore in total, dar de luna viitoare vom intra pe doua schimburi: de zi, de la 7 dimineata pina la 17.00, cu pauza de prinz, si de noapte, de la 19.00 la 4 dimineata”, spune Sgircitu.

Salariul se negociaza individual

Anul trecut, cind Bechtel a demarat lucrarile la autostrada Transilvania, au fost angajati aproximativ 500 de muncitori, dar numai pentru 3-4 luni. Acum, politica angajarilor va fi alta, sustine Sgircitu: initial, oamenii vor avea un contract pe perioada determinata (de proba) de maximum sase luni, apoi li se va face carte de munca, iar durata angajarii va fi nedeterminata.

“Nu pot sa va spun exact ce salarii vor primi oamenii, dar noi am negociat cu sindicatul o grila, acum trei luni am semnat contractul colectiv de munca si fiecare post are un minimum si un maximum, in functie de calificare. Oricum, salariul se va negocia individual”, afirma reprezentantul Bechtel.

Pe linga salarii, muncitorii la autostrada vor primi cazare, in dormitoare tip container, dar cu conditii foarte bune, promite Bechtel. “Vor avea apa curenta, asiguram o masa calda pe zi sau bonuri de masa, echipamentul necesar, plus transportul gratuit pina la santier”, explica Bogdan Sgircitu.

Cotidianul, 07 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *