“Eminescu, la produs” socheaza romanii

0

In Occident, Shakespeare e marca de mulineta, Dante – ulei de masline, Hugo – joc video. Dar Eminescu? N-ar putea fi si el bun… de larg consum?! Unul dintre cele mai importante site-uri culturale din Romania, LiterNet.ro, a lansat un concurs de creativitate care a nascut, deja, polemici: “Pune-l pe Eminescu la produs”.

Campania ii instiga pe romani sa gandeasca si sa-l “rebranduiasca” pe poetul nepereche. “Vrei sa te simti anti-sistem, sa zdruncini si tu sandramaua culturii oficiale? Asociaza numele Imensului de un produs capabil sa satisfaca prozaica posteritate.

Gaseste-i Poetului Nepereche o pereche contingenta, consumerista si, pe cat posibil, reciclabila…” Asa suna indemnul revolutionar lansat de Florin Dumitrescu, omul cu ideea, care ne-a declarat ca si-a dorit sa stimuleze o cat de mica deschidere a mediului cultural romanesc, “indeobste inchistat si anchilozat”.

Primele rezultate ale concursului declansat la adresa “http://atelier.liternet.ro” vor fi date publicitatii abia saptamana viitoare. Deja s-au centralizat raspunsuri “care denota cunoasterea si aprecierea operei lui Eminescu si altele mai putin reverentioase, polemice.

Cred ca o sa rezulte o medie interesanta, care o sa reflecte ceea ce inseamna, in realitate, Eminescu pentru tinerii de azi, dincolo de ceea ce scriu in teze si repeta papagaliceste la examene”, spune Florin Dumitrescu, care a primit si multe critici pentru ideea sa. “Am citit un e-mail de la un domn care ma facea idiot.

I-am raspuns ca ma simt magulit sa fiu asemuit cu Miskin (“Idiotul” lui Dostoievski), care e un model pentru mine si, pesemne, si pentru domnia-sa… N-a fost tocmai intentia mea sa caut scandalul, dar intr-acolo ma indreapta augurii”.

Autorul campaniei, care a fost ajutat si de coordonatorul site-ului, Razvan Penescu, spune ca nu si-a propus sa demitizeze si demonetizeze, ci sa declanseze discutii dezinhibate si sincere.

Pro si contra “Pune-l pe Eminescu la produs”
Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor: “Pentru mine, numele Eminescu are o alta semnficatie. Nu-l vad ca produs de deratizare, marca de camasa sau dero. Mi se pare un joc riscant. Eminescu are pentru mine semnificatie de brand de tara, deci nu il vad ca pe un produs de utilitate imediata. Il vad ca pe un proiect cultural, un summum al potentialitatii creatoare din Romania.

Nicidecum ca pe un produs de uz casnic. Personal, eu nu ma implic intr-un asemenea amuzament. Fara sa mitizez, Eminescu are greutate pentru cultura romaneasca. Poate ca e bine sa-l mai si demitizam pe Eminescu, sa vedem in permanenta cu spirit critic lucrurile, sa-l incadram permanent in contextualitate. Dar de aici si pana la a ne juca cu numele lui, este o distanta foarte mare…”

Adevarul, 13 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *