LIKE la pagina pentru a continua!emag tinar depurtat mycloset emag flanco fashionup
Arhivă Stiri

Tuesday, October 26, 2021

BAE are antecedente in scandaluri de coruptie

Scandalul vanzarii fregatelor catre armata romana nu este singurul in care a fost implicat producatorul britanic de armament. De-a lungul vremii, presa din Regatul Unit a semnalat de mai multe ori diverse afaceri dubioase in care au fost implicati de la membri ai Guvernului Britanic pana la oficiali ai companiei ba chiar si fiul lui Margaret Thatcher.

Potrivit site-ului organizatiei Corpwatch.org, compania britanica BAE a avut un buget de peste 20 de milioane de lire sterline destinat exclusiv membrilor Casei Regale a Arabiei Saudite, beneficiarii celui mai mare contract de furnizare de armament din istoria Marii Britanii.

Cele 20 de milioane de lire au fost cheltuite pentru plata unor prostituatelor, a iahturilor, masinilor luxoase si jocurilor de noroc, fiind practic o mita acordata arabilor pentru a accepta contractul privind livrarea de armament.

Dezvaluirile au fost facute in anul 2003 de catre un fost angajat al BAE.
In principiu, contractul dintre BAE si Arabia Saudita prevedea ca pe o perioada de 15 ani, incepand cu 1986, compania britanica sa livreze armament, plata facandu-se in petrol.

Firma intermediara a fost Robert Lee International catre care se deturnau o parte din banii din “bugetul special”, aceasta oferind ulterior “atentii” oficialilor sauditi. In ciuda sesizarilor facute la vremea respectiva tot de cotidianul The Guardian, Ministerul Apararii din Marea Britanie a refuzat sa faca orice ancheta.

BAE a fost de asemenea implicata intr-un scandal legat de furnizarea catre India a unui numar de cateva zeci de avioane de lupta, chiar in perioada in care tensiunile acestei tari cu Pakistanul erau extrem de puternice.

Insusi Tony Blair s-a deplasat in India cautand sa medieze, pe de-o parte tensiunile intre cele doua puteri nucleare si in acelasi timp facand lobby pentru firma britanica.

De-a lungul timpului, BAE a fost criticata de activistii ce militeaza impotriva comertului cu arme ca a incheiat contracte fabuloase de livrare de armament catre tari sub-dezvoltate conduse de regimuri dictatoriale.

HotNews.ro, V.T., 14 iun 2006Comment Form

  • coconu florin: Buna ziua. Sunt din Braila si am 37 de ani. De 22 de ani sunt dependent de caru
  • sorin: Buna seara,stiind ca suntei un om cu mare credinta in dumnezeu,si un familist co
  • Bogdan: Multumesc mult, chiar ma ajuta mult site-ul :)
  • Corina: Buna ziua. Am o biblie foarte veche pe care am obtinut-o cu greu in urma unui vi
  • mircea tocaciu: ASI DORI SA VORBESC CU DOMNIA SA SI SA-I MULTUMESC CE AFACUT PENTRU STEAUA SINT