Romania a fost guvernata joi de la Viena

0

Presedintele, premierul, ministrul Administratiei si Internelor si cel al Afacerilor Externe au fost ieri la Viena. Dintre acestia, doar trei au reusit sa se si intalneasca, Tariceanu evitand sa-l viziteze pe Basescu la spital. Grupul a fost completat de Emil Boc, presedintele PD, sosit la Viena cu un buchet de flori pentru seful statului.

Romania, condusa din pijama

Imbracat intr-o pijama alba, pusa la dispozitie de spitalul din Viena si, deocamdata, imobilizat la pat, presedintele Traian Basescu a reinceput, de ieri, sa conduca tara, primind vizitele ministrilor, vorbind la telefon cu oficialii europeni si semnand decrete.

Primii politicieni care au aparut la patul lui Basescu au fost cei din Partidul Democrat. Presedintele PD, Emil Boc, si-a luat liber de la Primaria Cluj si s-a dus personal la Viena pentru a se interesa de starea de sanatate a sefului statului.

Boc a stat cu Basescu circa 45 de minute si, dupa ce a iesit, le-a spus ziaristilor ca acestuia i s-a amenajat un “mini-birou”, dotat, la fel ca si cel de la Cotroceni, cu computer, acces la internet si mai multe telefoane.

Liderul PD a mai relatat ca salonul presedintelui Romaniei era plin de flori, dar nu a sesizat obisnuitele portocale, care se aduc de obicei celor bolnavi. Emil Boc a sustinut ca nu a discutat cu Basescu despre politica, ci doar despre problemele legate de integrare.

De altfel, ieri, seful statului roman a vorbit la telefon si cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn. Spre dupa-amiaza urma sa-l viziteze pe Basescu si presedintele Finlandei, doamna Tarja Halonen.

Ea urma sa se intalneasca la Bucuresti cu Basescu, dar vizita ei a fost anulata dupa ce seful statului roman s-a internat in spital. Alaturi de Emil Boc a sosit la Viena si secretarul general al PD, ministrul de interne Vasile Blaga, care a discutat cu Traian Basescu despre inundatii.

Un alt ministru care a trecut pe la spitalul din Viena este cel de externe, Mihai Razvan Ungureanu. El se afla in capitala Austriei impreuna cu premierul Tariceanu, pentru a participa la un summit UE-America Latina.

Dupa ce, acum cateva zile, Basescu a refuzat sa-l primeasca pe Tariceanu in salonul de la spitalul Elias, ieri, premierul a evitat sa reediteze aceasta experienta si nu s-a mai dus sa-l viziteze pe seful statului.

Articol integral in Adevarul

Guvernul roman de la Viena

Traian Basescu, pe un pat al Spitalului Universitar din Viena. Premierul Tariceanu si ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, la un meci de fotbal caritabil si la un summit UE-America Latina. In fine, liderii PD Emil Boc si Vasile Blaga, care s-au dus cu compot la Basescu la spital. Sa-i luam pe rind.

Despre Traian Basescu stim deja. E la Viena inca de marti, unde s-a operat de hernie de disc. Are cu el o intreaga echipa de medici si de consilieri, care-l ajuta sa-si desfasoare, chiar si in convalescenta, activitatea curenta de sef al statului. Miercuri, spre exemplu, Basescu a semnat din pat 19 decrete prezidentiale, dupa cum a declarat Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvint al Cotrocenilor.

Tariceanu, mijlocas stinga

La meciul de fotbal, premierul Calin Popescu Tariceanu a evoluat 30 minute in echipa FC Europa, fara a respecta indicatii tactice si ratind singur cu portarul o mare ocazie de gol, in urma unei pase primite de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Tariceanu, care a intrat titular in echipa Comisiei Europene avind numarul sase pe tricou, ar fi trebuit sa evolueze pe postul de mijlocas stinga, dar a participat mai mult la faza de atac a echipei sale, retragindu-se greu in defensiva. Dupa zece minute de joc, premierul a obosit si a fost inlocuit de fostul jucator de tenis Ilie Nastase.

El a reintrat ulterior in joc si a ramas pe teren jumatate din meci, ratind alte mari ocazii. Partida s-a terminat cu scorul de 7-7 si jucatorii au fost obligati sa execute loviturile de departajare. Tariceanu a ratat unul dintre penaltyuri, iar echipa adversa s-a impus cu scorul general de 10-7.

Sunat de Iliescu si de Tariceanu

Ultimele informatii spun ca Basescu si Tariceanu ar fi avut totusi o discutie telefonica. Ambii din Viena, prin intermediul centralelor Serviciului de telecomunicatii speciale din Bucuresti.

Ieri, Basescu a fost sunat si de fostul presedinte Ion Iliescu. Potrivit declaratiilor Adrianei Saftoiu, Iliescu s-a interesat de starea presedintelui si i-a urat sanatate. Un gest similar l-a facut ieri presedintele Federatiei Ruse. Vladimir Putin a trimis la Cotroceni o telegrama in care ii ureaza sefului statului roman insanatosire grabnica.

Articol integral in Cotidianul

Meci crancen Basescu-Tariceanu

Mai risca sau nu Tariceanu sa vina in vizita la Traian Basescu si sa nu fie primit de acesta?”, a fost ieri intrebarea zilei la portile spitalului vienez in care se afla internat seful statului, operat de hernie. Conform unor surse din Alianta, Tariceanu ar fi incercat, telefonic, sa tatoneze terenul printre apropiatii lui Basescu inainte de a veni la Spitalul General.

In cele din urma, l-a sunat chiar pe Basescu. Iar raspunsul a fost negativ: presedintele nu a vrut sa-l primeasca pe seful guvernului!
Primul-ministru se afla, de ieri, la Viena, la summitul UE-America Latina. La reuniune trebuia sa participe si Basescu.

Oamenii presedintelui

Refuzul presedintelui a venit dupa ce a fost vizitat de alti politicieni, apropiati ai sai. Primul sosit, ieri-dimineata, a fost chiar un liberal, ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu. Acesta a preferat sa se deplaseze cu avionul in care au calatorit si democratii Emil Boc si Vasile Blaga, si nu cu aeronava folosita de Tariceanu.

Ungureanu a recunoscut, de altfel, ca nici nu s-a consultat cu premierul inainte de a-l vizita pe Basescu. “Mi se parea de la sine inteles sa vin”, a afirmat ministrul de externe. El a mai spus ca l-a gasit pe seful statului tonic si dornic de munca. “M-a si intrebat daca am dat un telefon pe care trebuia sa-l dau inca de ieri”, a spus Ungureanu.

El nu l-a vizitat doar pe Traian Basescu in spital, ci si pe soacra sa, care se afla internata in clinica vieneza.

Stapanul butoanelor

Urmatorii sositi in pelerinaj la Traian Basescu au fost liderii PD Emil Boc si Vasile Blaga, sositi impreuna si inarmati cu doua buchete de flori: Boc – pentru seful statului, iar Blaga – pentru Prima Doamna, Maria Basescu.

Dupa urarile de sanatate, Vasile Blaga a primit si o tema pentru acasa de la seful statului: “Mi-a cerut sa fac un raport despre localitatile afectate de inundatii, mai ales despre Rast, pe care i-l voi trimite maine-dimineata la prima ora consilierului prezidential Adriana Saftoiu”, a spus Blaga.

Emil Boc s-a aratat multumit de starea in care l-a gasit pe Traian Basescu: “E un birou parca de lucru acolo, telefoane, legi de semnat, mai multe butoane pe care apasa. Am discutat despre inundatii, integrare, ultimele evenimente”, a povestit Boc.

Intrebat daca au discutat despre tensiunile dintre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu sau despre soarta coalitiei de guvernare, ambii lideri PD au raspuns negativ.

Articol integral in EVZ

Basescu se recupereaza prin fizioterapie

Presedintele Basescu se afla in plin proces de recuperare incepand de ieri procedurile de fizioterapie, au anuntat medicii austrieci care l-au operat pe seful statului de hernie de disc. Dupa vizita de ieri dimineata, echipa medicala a constatat ca seful statului nu are dureri si se recupereaza din ce in ce mai bine. “Umflaturile locale se retrag, de asemenea.

Uneori a mai aparut o mica durere, dar in momentul de fata presedintele nu mai are nevoie de nici o medicatie pentru a combate eventuale dureri”, au spus specialistii. Desi sunt multumiti de evolutia pacientului, medicii considera ca seful statului munceste prea mult. Medicul care se ocupa de programul de fizioterapie al presedintelui a declarat ca acestuia ii place sa faca exercitii.

I-a explicat ca primele miscari au avut ca scop prevenirea posibilelor contractii musculare. “Lucreaza si singur. Face miscare. In prezent, mai trebuie sa stea intins in pat. De maine va avea voie sa se ridice pentru prima data. Dar, asa cum domnia sa coopereaza constant cu noi, sunt convins ca nu va exista nici o problema”, a spus medicul fizioterapeut.
In rezerva unde a fost instalat biroul operativ, presedintele Basescu a semnat deja de pe patul de spital o serie de decrete. Purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat ca seful statului a semnat 19 decrete, 14 prin promulgari ale legilor din domeniul economic si social.

Basescu a semnat, printre altele, decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernul nr. 188/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate.

Articol integral in Romania libera

HotNews.ro, 12 mai 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *