Francezii cred ca Romania este o tara de nevizitat

0

N-avem hoteluri de calitate, zboruri suficiente si nici viata de noapte. Firma franceza de sondaje Ipsos a efectuat in februarie 2006 un studiu referitor la imaginea turistica a Romaniei in Franta.

Cercetarea, comandata de Oficiul Roman de Promovare a Turismului, a avut 930 de subiecti cu virste peste 18 ani, incluzind si persoane care lucreaza in “industrie”, si consumatori.

Imagini negative emblematice

Potrivit raportului, patru lucruri le trec francezilor prin cap cind aud de Romania: cuplul Ceausescu, orfelinatele si ciinii vagabonzi din Bucuresti, plus cersetorii. Doar unu din 20 de francezi stie ca Romania urmeaza sa adere la UE, 90% dintre ei fiind incapabili s-o situeze geografic, stiind doar ca este “o tara estica”.

Jumatate dintre parerile despre Romania sint proaste, o treime neutre si doar 2% cred ca avem o tara frumoasa. Studiul explica aceste atitudini printr-un “ciclu endemic de elemente negative, dintre care ultimul este prezenta gripei aviare in Delta Dunarii”.

Daca, in calitate de destinatie turistica, Ungaria, Croatia, Rusia, Polonia, Bulgaria si Cehia ii atrag pe cel putin jumatate dintre francezi, Romania se alege cu 39% de amatori. Acestia sint in majoritate barbati, cu studii liceale si un venit lunar net cuprins intre 2.000 si 3.000 de euro.

Concluziile cercetarii demonstreaza ca peste doua treimi dintre respondenti asociaza Romania cu un bogat patrimoniu cultural si cu un raport atractiv calitate-pret. Minusurile apar in ceea ce priveste conditiile de cazare si lipsa unei vieti de noapte, mai putin de jumatate dintre cei intervievati considerind ca avem suficiente cluburi, baruri si restaurante la dispozitie.

Ce scoatem la inaintare

Operatorii turistici care sint familiarizati cu Romania au subliniat citeva puncte forte ale tarii, care ar merita promovate. Primele pe aceasta lista sint curele termale si pretul lor scazut.

Le urmeaza plajele, cunoscute pentru dimensiunile mari, pentru finetea nisi-pului si, nu in ultimul rind, pentru densitatea mica de populatie, cel putin in comparatie cu plajele occidentale. In plus, operatorii turistici atrag atentia asupra contrastelor naturale dintre regiuni, care ar putea fi valorificate prin organizarea unor tururi ale tarii.

O alta calitate ce merita evidentiata este caldura si amabilitatea cu care populatia intimpina turistii, cu atit mai mult ca acestea sint unele dintre putinele aspecte pozitive evocate de potentialii vizitatori: 69% dintre francezi au afirmat ca, din cite stiu ei, modul in care sint intimpinati de autohtoni este de buna calitate.

Cotidianul, Alexandra Olivotto, 22 mai 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *