Seful mafiei italiene, Cosa Nostra, a fost arestat

0

Politia italiana l-a arestat pe seful Mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, cea mai cautata persoana de pe teritoriul Italiei.

El a reusit sa se ascunda peste 40 de ani. Singurele indicii pe care autoritatile le aveau erau inaltimea 1,65m, greutatea 68 kg. si o cicatrice pe gat.

Politistii au reusit sa-i faca astfel portretul robot abia anul trecut, pe baza unor fotografii ale lui Provenzano din 1950 si cu ajutorul putinelor marturii obtinute de la mafioti arestati pana acum.

Agentia italiana de stiri Ansa scrie ca Provenzano a fost ridicat dintr-o cabana izolata aflata in apropierea unei stane. El avea riduri adanci pe fata, purta o blugi si o vesta bleu. Potrivit Ansa, Provenzano nu s-a opus arestarii.

Bernardo Provenzano are 73 de ani si a stat ascuns aproape jumatate din viata. Seful Cosa Nostra a fost gasit in ascunzatoarea sa din regiunea Corleone, langa Palermo, unde este nascut. El a reusit sa isi creeze un sistem de protectie personala, care l-a ajutat mereu sa scape de sub urmarirea autoritatilor.

Bernardo Provenzano a fost imediat dus sa fie interogat la Palermo, in Sicilia, de magistratul national antimafia Piero Grasso. Capul Cosa Nostra a coborat dintr-o masina blindata si a fost nevoit sa parcurga pe jos, in fata camerelor de televiziune, cativa metri pana la intrarea in sediul unitatii brigazii mobile a politiei siciliene.

El a fost huiduit de multimea care il astepta si care striga “nemernicule” si “de ajuns” !

Politia italiana a spus ca, de mai multe ori, s-a aflat pe punctul de a-l prinde, dar acesta a reusit sa scape de fiecare data, in ultimul moment.

Bernardo Provenzano a fost declarat mort de cateva ori, insusi avocatul sau afirmand in martie ca seful mafiot a decedat in urma cu mai multi ani.

Presedintele Carlo Azeglio Ciampi l-a felicitat pe seful politiei. Se crede ca Provenzano a devenit seful Mafiei siciliene in 1993, dupa arestarea lui Salvatore Riina, prins la Palermo.

Cosa Nostra este cea mai importanta organizatie mafiota din Europa si una dintre cele mai importante din lume. Are peste 5.000 de membri, dar numarul celor care ii ajuta, denumiti asociati sau afiliati ajunge la 20 000 de persoane.

Palermo, Trapani, Marsala, Catania si Agrigento sunt principalele fiefuri ale organizatiei, care are, de asemenea, filiale in Statele Unite, Germania, Franta, Elvetia, Rusia si Marea Britanie.

Cosa Nostra exercita in Sicilia o mare influenta, impunand un sistem fiscal propriu – ilegal, evident – cunoscut sub numele de “pizzo”.

Originea formatiunii se gaseste in secolul XIX, cand i s-au pus bazele, in cel mai mare secret, in estul Siciliei. Deja in 1837 au fost depistati primii functionari publici corupti de catre aceasta organizatie.

Principalele activitati ilicite de care se ocupa sunt traficul international de droguri, spalare de bani, speculatii financiare si imobiliare, trafic de arme si, ceea ce este foarte important, stocare de deseuri solide urbane si industriale.

HotNews.ro, C.N.A., 11 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *