Desi pana in prezent a fost solutionat un numar foarte mic al cererilor de despagubire inaintate de fostii proprietari ai imobilelor preluate abuziv in perioada 1945-1989, strainii au inceput deja sa dea tarcoale fondului Proprietatea. Investitorii mai au insa de asteptat, intrucat, potrivit legislatiei in vigoare, tranzactionarea actiunilor la fond este conditionata de listarea acestuia la bursa.

“In ultima perioada, am fost contactati de numerosi investitori din strainatate, interesati de functionarea fondului si de posibilitatea achizitionarii de actiuni emise de acesta”, a afirmat Nicolae Ivan, presedintele fondului Proprietatea.

Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca fondul va avea un portofoliu de active foarte interesant, active la care investitorii romani si straini n-au avut pana in prezent acces direct sau indirect.

“Fondul detine pachete la societati listate pe piata de capital in valoare de circa 1,2 miliarde euro si totodata urmeaza sa incaseze in jur de 0,8 miliarde de euro in urma privatizarilor BCR, CEC si a ofertei publice pentru Romtelecom.

Daca luam in calcul si participatiile la sucursalele Electica, la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Loteria Romana, rezulta o valoare a portofoliului de active net superioara capitalului social de circa patru miliarde de euro”, a explicat Nicolae Ivan.

Investitorii mai au insa de asteptat, intrucat, potrivit legislatiei in vigoare, tranzactionarea actiunilor la fond este conditionata de listarea acestuia la bursa, operatiune care, la randul sau, trebuie precedata de listarea tuturor companiilor din portofoliu.

“Fondul Proprietatea este deocamdata un fel de bicicleta medicinala la care se pedaleaza in gol. Aceasta structura este in prezent doar un obiect de studiu pentru casele de avocatura.

Trebuie sa dovedim responsabilitate, pentru ca le-am dat iluzia la circa doua sute de mii de fosti proprietari ca isi vor recupera banii pentru proprietatile pierdute”, a afirmat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget Finante din Senat.

Din cele aproximativ 200.000 de cereri, au fost solutionate pana in prezent 15.000, conducerea fondului estimand ca pana la sfarsitul anului, vor primi actiuni la Fond rezolvate jumatate din cei indreptatiti.

Or, in conditiile in care listarea vehiculului financiar nu se va realiza prea curand, se pune problema unor modificari legislative de natura sa permita tranzactionarea actiunilor inainte de listarea efectiva a acestuia. Avantajul acestei solutii ar consta in faptul ca fostii proprietari ar vinde treptat, fiind astfel eliminat pericolul unor scaderi abrupte ale cotatiilor.

O alta schimbare a legislatiei in vigoare vizeaza eliminarea conditionarii listarii fondului de cotarea la bursa in prealabil, a companiilor din portofoliu.

“Activitatea fondului presupune efectuarea de investitii, care cu siguranta nu vor viza doar societati cotate la bursa. In aceste conditii, nu vad necesitatea listarii tuturor companiilor la care Proprietatea este actionar”, a afirmat Nicolae Ivan.

Pe ordinea de zi a modificarilor privind fondul se afla si stabilirea unui procent minim din capitalul social al acestuia care sa fie alocat astfel incat sa poata fi listat. De asemenea, se pune problema stabilirii unui termen pentru listare.

In mod surprinzator, pana in prezent nu a fost abordata problema stabilirii unei limite privind acumularile de actiuni emise de fond, cu toate ca acest subiect a iscat numeroase controverse in cazul societatilor de investitii financiare (SIF).

“Ma astept la probleme tehnice mult mai mari la fondul Proprietatea decat cele intampinate de-a lungul timpului la societatile de investitii financiare”, ne-a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Ramane de vazut daca modificarile legislative vor atinge si acest punct sensibil, sau problema va ramane la latitudinea consultantului juridic international, care se va ocupa de elaborarea statutului fondului.

Cinci case internationale de avocatura de prim rang, respectiv Lantern Corporation, Allen&Overy, Shearman&Stearling, Salans si Freshfields Bruckhaus Deringer, au depus oferte pentru a oferi consultanta juridica.

Un lucru este clar. Daca nu se aduc adaptarile legislative necesare, exista riscul ca in final fostii proprietari sa fie despagubitI doar pe hartie. “Fondul Proprietatea s-a infiintat, dar el nu are temei legal de functionare. In aceste conditii, ori schimbam legea si o adaptam la fond asa cum este el, ori ne resemnam cu o structura nefunctionala”, a afirmat Varujan Vosganian.

Piata Financiara, Raluca Ungureanu, 07 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *