Implant de aripi si lifting de cai la masinile de serie

0

Aici au venit mii de tineri care vor, dar n-au cu ce sa-si transforme masina de serie intr-o rautate cu aripi din fibra de sticla si 50 de cai in plus.

Simbata, la deschiderea Salonului de tuning de la Prisma 2, baietii de la Asociatia “No Speed Limit” isi faceau incalzirea arzind cauciucurile unor venerabile BMW-uri, la o sesiune de “burn-out”. Dupa ce au facut, cu rotile din spate blocate, cerculete indracite pe asfalt, parcarea de la Prisma incepuse sa semene cu un spital de campanie pentru masini.

In fumul inecacios de anvelopa arsa, temerarii isi schimbau cauciucurile facute praf negru sau isi tractau bolidul al carui motor intrase in radiator de la atita efort.

In interiorul salonului stateau stralucitoare un Porsche Cayenne, a carui infrumusetare a costat 45.000 de euro, un Lamborghini Gallardo, care face furori pe strazile Bucurestiului, Mazde rupte parca din filmul “Too Fast, Too Furious”, BMW-uri cu subwoofere, difuzoare si condensatoare care cucerisera si portbagajul, si bancheta din spate si te dezintegrau cu bubuitul basilor.

Pina si citeva modeste Loganuri avusesera parte de un lifting si clipeau si ele din faruri noi cu xenon, Angel’s Eye, brevetate de BMW.

Mici copii fata de americani

Modificarea masinilor expuse la salon i-a costat in genere pe proprietari cam intre 5.000 si 50.000 de euro. “In fiecare an, in Romania, saloanele de tuning cresc cu 100%.

Segmentul asta s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp, de la barele taiate cu flexul si umplute cu chit cit cuprinde pina la modificari exterioare extreme si kituri complete de motor (n.r.- cipuri pentru cresterea puterii, filtre sport, sistem de evacuare), dar sint in continuare si multe kitsch-uri”, spune Bogdan, un „tunat” din Brasov care si noaptea se gindeste la programe complete de

tuning pentru Subaru Impreza si Mitsubishi Evo Lancer, masinile la care viseaza si el ca orice tuner de calitate, fiindca seamana cel mai bine cu cele de raliuri. Un BMW rozaliu cu vinisoare albe si cu o capota albastra cu vedere la motor, plus un Mitsubishi impodobit cu beculete ca un magazin de cartier la Craciun pareau sa-i confirme tunerului afirmatiile despre kitch.

Steve Tasu, de la asociatia Insomnia Racing, care si-a petrecut primii 15 ani de viata in State, crede ca romanii sint inca mici copii in ale tuningului: “Saloanele de tuning din SUA sint imense fata de ce-i aici: sint de trei ori cit un stadion de fotbal in suprafata si de cinci ori in inaltime”. (Raluca Ion)

Cit costa tuningul
Un tuning serios costa 8.000 de euro, bani investiti in performanta, design si segmentul audio si multimedia.

Daniel Petrescu, reprezentantul departamentului de tuning si accesorii din cadrul NVT Motorsport, ne-a prezentat un calcul succint a ceea ce inseamna transformarea masinii astfel incit sa arate mai bine decit in seriile Need For Speed. NVT Motorsport este importatorul direct in Romania al casei de tuning ABT Sportsline, cea care se ocupa de restilizarea marcilor Audi si Volkswagen.

Performante sporite

Petrescu ne-a prezentat a cincea generatie a modelului Golf, insa restilizat. In ceea ce priveste performanta, motorul de 2 litri si 200 de cai-putere care echipeaza Golf-ul GTI a suferit un upgrade de putere pina la 230 de cai. Costul unei astfel de operatiuni este de 850 de euro.

Tot pentru marirea performantelor stradale, s-a optat si pentru montarea unui element filtrant marca K&N de 95 de euro si pentru o evacuare ABT de 720 de euro.
Articol integral in Cotidianul

Cotidianul, 03 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *