Studentul de un milion de dolari

0

Englezul Alex Tew s-a imbogatit de pe urma unei idei de marketing

Un student englez a castigat un milion de dolari in mai putin de sase luni de pe urma unei idei revolutionare. A vandut “micropublicitate” pe o pagina de internet fara niciun alt fel de continut. Singurul motiv pentru care pagina atrage vizitatori este exact faptul ca si-a propus scopul de-a strange un milion de dolari. Si exact pe asta a mizat Alex Tew, in varsta de 21 de ani, cand si-a lansat oferta. El le-a promis investitorilor ca vor detine “o bucata din istoria internetului”. Adica spatiu publicitarm intr-un site pe cale sa se afirme ca un fenomen de marketing.

Investitie de 50 de lire

Alex Tew, din Wiltshire, Marea Britanie, a cumparat domeniul pentru modica suma de 50 de lire sterline (90 de dolari). A impartit pagina alba in 10.000 de patrate, fiecare avand 100 de pixeli. Fiecare pixel valoreaza 1$, suma minima pentru a cumpara un spatiu publicitar fiind astfel de 100 de dolari. “million dollar homepage” s-a dezvoltat fara un nume de marca foarte puternic sau un public tinta bine stabilit.

Alex Tew a creat pagina milliondollarhomepage.com (pagina de un milion de dolari) in august 2005 cu scopul de a strange bani pentru a-si plati un curs de managementul afacerilor. “Da, pagina a fost lansata pentru ca aveam nevoie de bani pentru facultate, si scopul a ramas acelasi”, scrie Tew pe site-ul sau. “M-am gandit ca, daca am o tinta cat mai ambitioasa – un milion de dolari -, imi va fi mai usor sa strang macar un mic procent parte din aceasta suma, lucru ce m-ar fi ajutat enorm.”

Peste 200 de imitatori

Tew este pe cale sa vanda si ultimii 1.000 de pixeli disponibili pe pagina, atingandu-si astfel tinta sa de a strange 1 milion de dolari. De data asta, el a scos “terenul” la licitatie pe eBay, unde cea mai mare oferta a depasit 38.000 de dolari, adica de 38 de ori mai mult decat valoarea initiala. De asemenea, o parte din cumparatori isi vand teritoriul la preturi mai mari, obtinand astfel profit. Cele mai cunoscute nume care isi fac ublicitate aici sunt “New York Times”, Yahoo si Orange.

Pe de alta parte, au aparut mai mult de 200 de site-uri care incearca sa faca bani folosindu-se de aceeasi idee. Despre acestea, Tew este de parere ca au doar o “valoare comica”. Asta, pentru ca doar site-ul care a initiat conceptul beneficiaza de interesul public.

Site de 7,5 milioane

O alta idee inedita de a face milioane de dolari pe internet ii apartine americanului Andres Kello. Acesta a creat site-ul hererecordbreakingdomain.com” (site-ul care depaseste recordul) pe care doreste sa-l vanda pentru 7.500.001 dolari. Aceasta suma este justificata de posesorul paginii prin faptul ca, daca ar fi platita, ar fi cea mai mare suma de bani din istorie obtinuta prin vanzarea unui domeniu web. Precedentul record in materie apartine domeniului business.com, care a fost vandut cu putin timp inainte de crahul afacerilor pe internet (dotcom), in 1999. Kello spera ca publicitatea facuta in jurul initiativei sale sa-l faca milionar in dolari si sa duca la intrarea sa in Cartea Recordurilor. Beneficiul cumparatorului ar fi acela de a-i putea redirectiona pe toti vizitatorii catre propriul site.

Sursa: Evenimentul Zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *